Segítség! Hogyan kell értelmezni ezt a NAV levelet? (bővebben lenn)
Mivel még nincs december, így nem kell mindent kifizetni.
Hanem az eddigi összeget a lehető leghamarabb ki kell fizetned, illetve a következő hónaptól kezdve havi szinten a többit. Tehát visszamenőleg 2013 januárjától kell fizetned, illetve szeptember hónapra az 1 havi összeget, október hónapra megint 1 havi összeget és így tovább.
De a legbiztosabb, ha bemész a NAV-hoz és személyesen megkérdezed, hogy mi a teendő, hogy milyen lehetőségeid vannak az elmaradást illetően.
Ezt a 2014. 12. 31-ig dolgot kicsit furcsállom. Hiszen még csak augusztus van. Miből gondolja a NAV, hogy Neked innentől kezdve lesz még egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos fizetnivalód.
Elmaradásban vagy 2013. 01. 31-től 2014. augusztus 26-ig, ha még mindig nincs állásod. Erre az időszakra eső járulékkal tartozol egy összegben, a többivel meg akkor, ha még mindig nem lesz állásod. Innentől kezdve havonta kell fizetned a 6.810,- Ft-ot egészen addig, amíg munkaviszonyt nem létesítesz valahol.
"Ezt a 2014. 12. 31-ig dolgot kicsit furcsállom. Hiszen még csak augusztus van. Miből gondolja a NAV, hogy Neked innentől kezdve lesz még egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos fizetnivalód. "
Ez azért van, mert aki maga után fizeti, neki nem jön általában minden hónapban a csekk, hanem a csekkeket előre megküldik és a kötelezett pedig minden hónapban, amikor esedékes, akkor befizeti. Természetesen ha valakinek már nem kell maga után fizetnie, akkor ezt a NAV felé bejelenti és akkor a megküldött csekkeket nem kell már befizetnie.
Kedves Utolsó Válaszoló!
"Kaptam a NAV-tól egy levelet, hogy 2013.01.31-2014.12.31-ig ki kell fizetnem a TB-t."
Ezt írta a kérdező. Tehát 2014. december 31-ig. Erre reagáltam én, hogy ezt furcsállom...
Tudom a fizetés menetét, hiszen ezzel foglalkozom évek óta, adófolyószámlát pedig naponta látok.
Ennek ellenére még mindig furcsállom a 2014. 12. 31-i dátumot.
Tehát mégegyszer:
Nem december 31-ig kell kifizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hanem addig a napig, amíg elmaradásban van. Ez nem lehet későbbi dátum, mint az idei év augusztusi hónap valamelyik napja, hiszen még csak augusztus van. Ha mondjuk szeptemberben, vagy év végéig bármikor biztosítással járó jogviszonyt létesít, akkor attól a naptól kezdve nincs fizetési kötelezettsége.
Minden tárgyhónapi fizetési kötelezettséget a következő hónap 12-ig lehet késedelmi kamatmentesen befizetni. Lehet később is - hiszen nem tiltja semmi - de akkor már késedelmi kamatot fognak felszámolni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!