Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ezt megteheti legálisan egy...

Ezt megteheti legálisan egy gyógyszertár?

Figyelt kérdés

Nem titkolom, hogy nagyon felhúztam magam, immár másodszor.

Egy fővárosi, az egyik legforgalmasabb belvárosi úton levő gyógyszertárról van szó. 7 hetes tápszeres csecsemő van itthon, a tápszert receptre lehet kiváltani. Véleményem szerint a csecsemőtápszer nem egy ritka portéka, amit évente egyszer kérne valaki.

Másodszorra fordul elő, hogy nincs készleten, EZÉRT előre elkérik a pénzt és ottfogják a receptet. Majd az ígért időpontra NEM érkezik meg a tápszer. Amikor aznap fogyott el, ez különösen kellemetlen, hiszen egy csecsemőt nem lehet türelemre inteni, étkezéseket kihagyni még kevésbé (három óránként eszik).

Az ott fogott pénzről bizonylatot nem adnak.

Mivel mindkétszer családtag ment, csak utólag értesültem róla, valószínűleg kevésbé konformista módon reagáltam volna erre.

Adózási, jogi szempontból megtehetik ezt, hogy a saját rossz készletgazdálkodásuk okán egy kb 2000 ft-os tételnek előre elkérik az árát? Úgymond áttolva a készletgazdálkodás felelősségét a vevőre? (felbontás nélkül 1-2 évig megőrzik a szavatosságukat a tápszerek, tehát ennyi idejük lenne eladni, ha feleslegesen rendelnék meg)

2014. júl. 22. 19:45
 1/8 anonim ***** válasza:
20%
Igen, megteheti. Mert olyan okos voltál, hogy bizonylat nélkül fizetted ki a terméket. Már bocs...
2014. júl. 22. 19:57
 2/8 A kérdező kommentje:

1. Ha elolvastad a szöveget (nem tetted), akkor olvastad, hogy nem én voltam ott személyesen, hanem családtag ment.

2. Ha leszúrnak, akkor is én tehetek róla, mert nem védekeztem elég ügyesen? Nem egy fajsúly, de ugyanaz a logika.

A kérdésemre viszont nem válaszoltál.

2014. júl. 22. 19:59
 3/8 anonim ***** válasza:
15%

ez nem rossz készletgazdálkodás, hanem a magyar gazdaság :(

Ők is már előre fizetnek a gyógyszerért, tápszerért, nem utólag, mint korábban.

Az én klrédsem: megteheti-e egy anya, hogy a rossz készletgazdálkodása miatt másokat hibáztat? NEkem is volt tápszeres babám, soha nem volt olyan, hogy elfogyjon...

2014. júl. 22. 20:05
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

nem tehetné meg, hogy előre elveszi a pénzt, és nem ad róla semmi bizonylatot. De te is hibáztál. Először is ott, hogy hagytad elfogyni, másodszor meg, miért fizettetek előre? Ez nem egy olyan dolog szerintem, amiért előre kellene fizetni, hogy rendeljenek. Én biztos nem hagynám ott a receptet, meg nem fizetnék így, elmennék más gyógyszertárba. A családtag miért nem értesített még a gyógyszertárban, hogy mi a helyzet? Miért nem kérdeztek meg?

A jogi szempontokat nem tudom pontosan, de nem kellett volna előre kifizetni. Főleg hogy semmit nem adtak róla.

2014. júl. 22. 20:17
 5/8 anonim ***** válasza:
29%

Kicsit tulspirzaod a dolgokat...

Elosszor is bizonylatot biztos nem anak hanem egy blokot amivel igazolja a kedves xy hogy ki van fizetve. Mivel blok nelkul nem tudja elkonyvelni a receptet...

A masik dolog teljesen mindegy milyen gyogyszertar miert is kellene neki raktaron tartani tobbet mint amennyit gondol???! Amugy meg a gyogyszertaros mindig megkerdezi, hogy szeretned-e, hogy megrendelje vagy nem ha igen akkor kifizeted es a blok elleneben meg mesz a tapszerert....

2014. júl. 22. 20:21
 6/8 A kérdező kommentje:
A blokkot is bizonylatnak hivjak...
2014. júl. 22. 21:41
 7/8 anonim ***** válasza:

Lepontozhatsz mindenkit, de akkor sem terheli felelősség a gyógyszertárat. Persze, mondhatjuk, hogy "hülyeszemétcsalók", de akkor sem kellett volna bizonylat nélkül fizetned (neked, vagy a családtagodnak, nem számít).

Legközelebb okosabban fogjátok csinálni, valószínűleg másik gyógyszertárban, ennyi.

Amúgy a tápszer tényleg nem egy olyan dolog, amiért előre kéne fizetni. Tőlem eddig csak kikeverendő krémért kértek előre pénzt, azt is kevés helyen.

2014. júl. 22. 22:54
 8/8 anonim ***** válasza:

Mivel nem egy kis falu egyetlen gyógyszertáráról van szó és nem neked kellett menni a babával, így meg lehetett volna kérdezni máshol is. Nekem ha hasonló eset volt, akkor megkérdezték, hogy megrendeljék-e. Sőt, egyszer egy patikus egy gyógyszer miatt áttelefonált a másik patikába, hogy a babával ne metrózzak fölöslegesen.

Arról, hogy a megrendelés nem jött időben, arról nem biztos, hogy a gyógyszertár tehet - ha megrendelték és megígérték nekik a szállítást de az késett, akkor az nem az ő hibájuk, nem tehetnek róla.

Az viszont tényleg fura, hogy előre elkérték, nekem is eddig csak a krémeket kellett fizetni, amit ki kellett keverni.

Következő alkalommal esetleg érdemes felhívni a környékbeli patikákat, hogy van-e náluk ilyen tápszer, így nem kell fölösleges köröket futni.

2014. júl. 23. 01:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!