Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adószámos magánszemély magánsz...

Adószámos magánszemély magánszemélynek elydáskor hogyan kell a számlát kiállítyni illetve hogyan kell leadozni?

Figyelt kérdés
2014. júl. 18. 20:19
 1/4 anonim ***** válasza:
77%

Számla kiállítás attól függ, hogy bejelentkeztél-e ÁFA körbe, vagy sem. Ha nem, akkor milyen mentességet kértél, ha igen, akkor milyen ÁFA kulcs alá tartozó tevékenységet végzel.

Ha ezekre van válasz, akkor mehetünk tovább az adózásra.:)

2014. júl. 18. 21:36
 2/4 A kérdező kommentje:

Alanyi adómentességet kértem és "egyéb számítástechnikai tevékenység" a tevékenységem.

Nappali tagozaton tanulok.

Köszi a segítséget.

2014. júl. 18. 21:50
 3/4 anonim ***** válasza:

Mint adószámos magánszemély SZJA szempontjából az ebből származó bevételed önálló tevékenységből származó bevételnek minősül. Aszerint kell adózni belőle.

Ez annyit jelent, hogy van költséglevonási lehetőséged a bevételeddel szemben.

Kétféle is:

1./ Vagy a nevedre szóló számlákkal igazolod, hogy ezzel a tevékenységgel kapcsolatban milyen szorosan hozzá köthető kiadásaid voltak,

2./ Vagy nem gyűjtögetsz számlát, hanem a bevételed 10 %-át tekinted költségnek, még akkor is, ha semmilyen költséged nincs vagy volt utána.

Tevékenység megkezdése előtt a két mód közül választanod kell, és aszerint kell egész évben meghatározni a bevételedből a jövedelmed. Váltogatni nem szabad!

Jövedelem = Bevétel - költség (kiadás)

A JÖVEDELMET negyedévente kell meghatározni és kiszámolni utána a 16 % SZJA előleget, és a negyedévet követő hó 12-ig befizetni az állam részére az ADÓSZÁMOD feltüntetésével. Valamint a jövedelem után még 27 % EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség is van. A határidő ugyanaz!

Év végén pedig megcsinálod róla ugyanúgy a bevallást, ahogy bárki más ebben az országban, és ha adódik eltérés az év közben befizetett és az év végén kijött kötelezettségek között, akkor rendezed azt.

Év végén a bevallásban van arra mód, hogy ha év közben a 10 %-os költséghányados számítással határoztad meg a jövedelmed, de Neked mégis a számlagyűjtögetős lett volna kedvezőbb adózás szempontjából, akkor áttérhetsz a bevallásban a "számlagyűjtögetős" jövedelem meghatározására. Fordítva már nem igaz! Év közbeni tételesről nem lehet év végén áttérni a 10 %-osra! Persze ez az áttérés akkor működhet, ha a 10 %-os választás ellenére mégis megőrizted a kiadásaidról a számlákat!

Ha kifizetőtől (gazdasági társaság stb.) származik ilyen formán bevételed, akkor ő köteles helyetted abból az össszegből meghatározni a jövedelmed, levonni az SZJA előleget és az adószámodra hivatkozva befizetni az államnak. Az Nálad úgy funkciónál, mint egy sima dolgozónál a munkáltatói SZJA előleg levonás a béréből. Az "EHO-t" ilyen esetben helyetted fizeti be, Neked ezzel semmi dolgod. Csak nála szociális hozzájárulási adónak hívják. A kifizető köteles róla igazolást adni, amit Te a bevallásodnál figyelembe tudsz venni.

Számla kiállítása értelemszerűen, azzal az eltéréssel, hogy az ÁFA kulcs meghatározásánál Neked AAM jelölést kell alkalmaznod (alanyi adómentes), az érték meghatározásánál pedig ki kell húzni azt.

Tehát a bevétel összege kerül a számlára minden esetben.

2014. júl. 19. 07:48
 4/4 anonim ***** válasza:
Utolsó jól írod. Az érdekes az, h ha cégnek számlázok, én még az életben nem kaptam igazolást... Szerintem egyszerűen fogalmuk sincs, hogyan kell befogadni az ilyen számlát. És mivel igazolást nem kaptam, így magamnak fizettem mindig az EHOt is, jobb a békesség alapon.
2015. máj. 10. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!