Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Vagyonadó. Mi van, ha senki...

Vagyonadó. Mi van, ha senki nincs bejelentve a lakásba?

Figyelt kérdés
Mi minősül ott lakásnak (lévén, hogy akkor 30millióig illetékmentes)? Állandó lakcím vagy tartózkodási cím is megfelel annak? Saját tulajdon a lakás, de a papírmunka miatt nem akartunk bejelentkezni. Ha egy ingatlan nem lakott, akkor máshogy szabják ki annak mértékét? Nem találok semmit erre vonatkozólag a neten (mondjuk azt sem tudom, hogy kéne rákeressek...).
2010. jan. 2. 21:00
 1/5 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Senkit sem érdekel, hol laksz, csak amikor az APEH keres az ingatlanadó-elmaradás miatt, akkor érdekes.

A tulajdonlás ténye számít csak, ha nem így lenne, mindenki kijelentkezne.

2010. jan. 2. 21:08
 2/5 A kérdező kommentje:

AZ APEH honlapján az fenn van: "A tulajdonosnak kell megfizetni az adót azon lakás után, melynek forgalmi értéke a 30 millió forintot nem éri el, és ténylegesen életvitelszerűen a tulajdonos lakja."

Csak az a tény, hogy "lakás" az szubjektív is lehet. Hiszen papíron is lakhatok ott, pl. hogy az a tartózkodási címem - kérdés, hoyg ez elég-e.

Ezért a kérdésem. Úgyhogy érdekli őket, hogy ott laksz-e vagy sem a fentiek alapján.

2010. jan. 2. 21:20
 3/5 anonim ***** válasza:
Én abban bízom, hogy a következő parlament eltörli az ingatlanadót még mielőtt el kellene kezdeni fizetni.(Nyáron.) Egyébként a második lakás is adómentes 15 millió forintig, pedig kettőben biztos nem laksz. Szerintem a bejelentés számít, nem fognak nyomozgatni.
2010. jan. 2. 21:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha senki sincs bejelentve a lakásba, akkor értékétől függetlenül adóköteles, mivel az adómentességhez mindkét feltételnek együtt kell teljesülnie (30 millió alatti érték + a tulajdonos vagy a haszonélvező ténylegesen ott lakik). Az, h' a cím állandó lakcímként vagy tartózkodási helyként szerepel a tulajdonos lakcímkártyáján, a vagyonadó szempontjából irreleváns: az életvitelszerű ott-tartózkodást kell bizonyítani. Ezt a bevallás alapján bemondásra elhiszi az APEH, de ha ellenőrzésre kerül a sor, akkor először megnézik a lakcímnyilvántartást, majd ténylegesen kimennek a helyszínre, és lecsekkolják az embert, kikérdezik a szomszédokat, jegyzőkönyvet vesznek fel stb. Ha már a lakcímnyilvántartásban sem vagy benne azon a címen sem állandó sem ideiglenes formában, akkor ez elég nehéz lesz.
2010. jan. 2. 23:23
 5/5 anonim ***** válasza:

23:23-as vagyok ismét.

Ezt olvasd el: [link]

2010. jan. 2. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!