Nav inkasszó esetén, készül erről jegyzőkönyv, dokumentum, számla vagy csak állam bácsi tetszése szerint kirabolt egy szerencsétlent? (engem)
Nem, miért készülne?
A NAV mielőtt leveszi a pénzt, fizetési felszólítást küld. Többet is. Ha az adós nem reagál a felszólításra, nem kér részletfizetést, semmi módon nem veszi fel a kapcsolatot a NAV-val a tartozás miatt, a NAV inkasszót rendel el, és azonnal leveszi a pénzét. Idővel majd menni fog a NAVtól levél, hogy inkasszó után mennyi tartozásod van még, illet ve kapni fogsz levelet akkor is ha lenulláztad a tartozásodat.
Nem köteles, és nem szoktak semmiféle elismervény adni, mert már korábban tájékoztattak a tartozásodról.
Miért kiabálsz??? Csupa nagybetűvel írni kiabálást jelent.
Ha az esedékességig a kötelezettséget az adózó nem fizette meg, rövid időn belül számíthat inkasszóra, mivel az adóhatóság előzetes értesítés nélkül kezdi meg a végrehajtást, amelyre a hatályban lévő jogszabályi előírások feljogosítják.
Vagyis a NAV figyelmeztetés nélkül is inkasszózhatja a számládat ha befizetési kötelezettségedet nem teljesítetted.
Ha időközben rendezted a befizetésedet, akkor menj be a NAV-hoz, és mutasd be a befizetési elismervényeket, amikkel igazolod, hogy időben rendezted a tartozásodat. Ebben az esetben a NAV visszautalja a levont összeget.
Ezek szerint tudtál róla, hogy van tartozásod, vagyis korábban már kaptál felszólításokat, vagy folyószámla-egyenlegközlőket, hogy mennyi adó-hátralékod van!
Ezek alapján a nav mai gyakorlata:
1. Benyújtja az inkasszót a bankszámládra. A bank jogszabály szerint nem tehet mást, mint a rajta levő pénzt átküldi a navhoz. Erről egyébként fog neked bankszámla-kivonatot küldeni!
2. A nav ezek után küld neked egy levelet, hogy nyilvántartása szerint x adónemeken, y összegű tartozásod van, melyre inkasszót nyújtott be. (Amikor még fordított sorrendben csinálta = először levél, majd inkasszó, a honpolgár kivette a pénzét a számlájáról, és a nav nem tudott mit elvinni!)
3. Ha van ügyfélkapud, meg tudod nézni = Ebev szolgáltatásokon belül, folyószámla-kivonat tételesben lekérve, figyeld hogy mikor lesz felkönyvelve egyrészt az az összeg, amit ők inkasszóval leemeltek, másrészt az az összeg, amit te is befizettél, az egyes adónemeknél jelentkezni fog a "túlfizetés" egyenleg.
4. Majd ekkor 17-es nyomtatvány beadásávál tudod visszakérni leggyorsabban a saját pénzedet
Mégegyszer ha nem lett volna világos.
Bementem a Navhoz ,tájékozódtam a hátralékomról és befizettem.
Másnap inkasszót foganatosítottalk ellenem és a befizetett
167 000 forint után még 107 000 forintott levettek.
Ez múlt kedden volt utána még telefonálásaim eredményeként a feleségem 28 000 forint hátralékát is befizettették velem.
Ma hétfő van és még mindíg nem jött vissza a 107 000 forintom.
A kulákokkal bántak így a szocializmusban.
Semmiféle papírt nem kaptam postán.
Ez egy nagy SZAR nem jogállam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!