Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egyszerűsített munkavállalásbó...

Egyszerűsített munkavállalásból hogyan származhat adótartozásom, ha nem dolgoztam túl a 90 napot?

Figyelt kérdés
2014. máj. 2. 11:56
 1/9 anonim ***** válasza:
lehet, hogy meghaladta az előírt összeget.
2014. máj. 2. 12:07
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem haladta meg.
2014. máj. 2. 12:13
 3/9 anonim ***** válasza:
már nem a 90 nap a határ, hanem napi 4510 forint az adómentes az efeletti rész adóköteles, tehát igen származhat belőle sőt.
2014. máj. 2. 13:19
 4/9 A kérdező kommentje:

Annak a dupláját kerestem, és az adótartozásom összege elmarad attól.

Egyébként még tavalyi a munka, ha jól tudom, akkor még nem volt ilyen szabályozás. (Legalábbis a munkaadó ezt mondta)

2014. máj. 2. 14:53
 5/9 anonim ***** válasza:
4510 ft feletti részre adóznod kellett tavaly is.
2014. máj. 2. 14:54
 6/9 A kérdező kommentje:
hmm, ez érdekes. eszerint átvert a munkaadó
2014. máj. 2. 15:02
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy átvert, lehet, hogy csak tájékozatlan volt.

Egyébként mindegy, hogy mit mondott, az a tény, hogy az adómentes keret feletti rész után adóznod kell.

A foglalkoztató nem von SZJA-előleget belőle, még akkor sem, ha túllépnéd a keretet, hiszen nem tudhatja, hogy Neked még az év során lesz-e ilyen jellegű, és mekkora összegű jövedelmed. Tehát minden esetben év végén az adóbevallásban kell ezt rendezni.

2014. máj. 3. 06:32
 8/9 A kérdező kommentje:
De nem az éves, hanem a napi keretet léptem túl.
2014. máj. 3. 10:26
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Értem én Kedves Kérdező!

De mivel éves keretet számolva nem biztos, hogy mindenki, minden esetben fizetne adót, ezért írtam azt, amit írtam.

Tehát ha Te egy részében átléped a "napi keretet", de a többi hasonló jogviszonyból származó jövedelmed kevesebb, és ez által lenyomja annak az időszaknak a jövedelmét, amelynél viszont túllépted, ezért nem mindig van fizetnivaló. Azért nézünk éves keretet.

Neked az éves "adómentes" keret az 4.510,- Ft-szor annyi nap, amennyit egyszerűsített foglalkoztatásban ledolgoztál. Ha a megkapott összeget meghaladta az az összeg, amit kaptál összességében, akkor a feletti rész után adót kell fizetned.

Nem tudom, hogy érthető voltam-e?

Tehát hiába léped túl bizonyos napokon a napi keretet, ha más napokon meg el sem éred azt. Ilyenkor lehetséges, hogy az "el sem éred azt" napokon kapott összeg annyira lehúzza összességében a béred, hogy az éves adómentes keretet nem léped túl...:)

Én erre akartam kilyukadni.

De ha globálban nézve meghaladod az éves adómentes keretedet, akkor természetesen fizetned is kell. Hát így fordulhat elő, hogy "tartozol" az államnak.

2014. máj. 4. 07:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!