Egyszerűsített munkavállalásból hogyan származhat adótartozásom, ha nem dolgoztam túl a 90 napot?
Annak a dupláját kerestem, és az adótartozásom összege elmarad attól.
Egyébként még tavalyi a munka, ha jól tudom, akkor még nem volt ilyen szabályozás. (Legalábbis a munkaadó ezt mondta)
Nem biztos, hogy átvert, lehet, hogy csak tájékozatlan volt.
Egyébként mindegy, hogy mit mondott, az a tény, hogy az adómentes keret feletti rész után adóznod kell.
A foglalkoztató nem von SZJA-előleget belőle, még akkor sem, ha túllépnéd a keretet, hiszen nem tudhatja, hogy Neked még az év során lesz-e ilyen jellegű, és mekkora összegű jövedelmed. Tehát minden esetben év végén az adóbevallásban kell ezt rendezni.
Értem én Kedves Kérdező!
De mivel éves keretet számolva nem biztos, hogy mindenki, minden esetben fizetne adót, ezért írtam azt, amit írtam.
Tehát ha Te egy részében átléped a "napi keretet", de a többi hasonló jogviszonyból származó jövedelmed kevesebb, és ez által lenyomja annak az időszaknak a jövedelmét, amelynél viszont túllépted, ezért nem mindig van fizetnivaló. Azért nézünk éves keretet.
Neked az éves "adómentes" keret az 4.510,- Ft-szor annyi nap, amennyit egyszerűsített foglalkoztatásban ledolgoztál. Ha a megkapott összeget meghaladta az az összeg, amit kaptál összességében, akkor a feletti rész után adót kell fizetned.
Nem tudom, hogy érthető voltam-e?
Tehát hiába léped túl bizonyos napokon a napi keretet, ha más napokon meg el sem éred azt. Ilyenkor lehetséges, hogy az "el sem éred azt" napokon kapott összeg annyira lehúzza összességében a béred, hogy az éves adómentes keretet nem léped túl...:)
Én erre akartam kilyukadni.
De ha globálban nézve meghaladod az éves adómentes keretedet, akkor természetesen fizetned is kell. Hát így fordulhat elő, hogy "tartozol" az államnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!