Hogyha a férjem júl-dec bruttója 1148000Ft. Volt és ez után kapta is a családi kedvezményt, az adóbevallásban beírhatjuk a 206250x3X6 összeget? (Bővebben lent)
3 fő x 6 hónap x 206.250,- Ft-ot érvényesíthet a férjed 2013. évre. Ez 3.712.500,- Ft adóalapot csökkentő kedvezményt jelent. Az adóalapot a bevallás 17. sora tartalmazza. Ha a férjednél ez az összeg kevesebb, mint a fenti összeg, akkor csak a 17. sorában szereplő összeget tudja a 21. sorba beírni, mint családi kedvezmény összegét, ugyanis az adóalap nem mehet mínuszba. Ha több, akkor természetesen az egészet beírhatja a 21. sorba.
Abban az esetben, ha kevesebb, akkor a "maradékot" még mindig figyelembe lehet Nálad venni, ha van rá annyi adóalapod, amelyből érvényesíteni tudod.
Remélem, én is érthető voltam...:)
A 17. sorban neki 3246444 van írva.
Nekem azzal van a problémám,hogy a júl-dec bruttóját már kihasználta.Tehát az 1,148m-ót. 6x3x206250 viszont több lenne mint amit kihasznált.a kérdés az,hogy a többi hónapjából érvényesítheti ezt az összeget,ha csak juliustól a férjem?Tehát 6 hónap jár neki,de ez több mint a 6 havi bruttója volt.Én érvényesítettem az egészet,mert az én bruttóm 2.100.000. volt. Még így sem tudtuk az egészet érvényesíteni.Nem tudom én ezeket értelmezni(ápolónő vagyok nem könyvelő :))) ).Tehát akkor az előző hónapjai bruttójából is érvényesítheti a fenmaradó majd 2m-ót? Hú,nagyon hülye vagyok hozzá.... :)
Az a kérésem, hogy próbálj elvonatkoztatni attól, hogy hány havi a férjed bruttója. Ennek semmi köze a családi kedvezményhez, azért nem érted a lényeget.
A férjed 3 gyermek x 6 hónap x 206.250,- Ft kedvezményt vehet igénybe, többet nem. Ez teljesen független attól, hogy neki az adóalapja mikor, hogyan, és hány hónap alatt jött össze. A családi kedvezmény akkor is jár, ha nem dolgozik érte egy napot sem az ember, de van más forrásból adóköteles jövedelme.
A férjed érvényesíthet az adóalapjából 3.712.500,- Ft-nyi kedvezmény összeget. Mint írod, neki az adóalapja csak 3.246.444,- Ft. Tehát nem tudja a maximális összeget érvényesíteni, csak 3.246.444,- Ft-ot. A többi részét (vagyis a kettő összeg különbözetét) már csak Te tudod érvényesíteni, ha van annyi adóalapod, amibe ez az összeg is még belefér.
Az év első 6 hónapjára járó családi kedvezmény összegére csak Te vagy jogosult, mivel egyedülállóként kaptad a gyerekek után a családi pótlékot, valamint jogosult vagy a év többi részében is kedvezményre, ha más nem érvényesíti helyetted azt. Ezt most a férjed teszi meg.
A családnak együtt 7.425.000,- Ft adóalapot csökkentő kedvezménye van, amelyből 3.246.444,- Ft-ot a férjed fog érvényesíteni. A fennmaradó összeget (4.178.556,- Ft) pedig Te vagy jogosult érvényesíteni, ha van annyi adóalapod. Valószínűleg nincs, ezért annyi részt tudsz belőle figyelembe venni, amennyit az adóalapod "betakar". Bevallás 17. sor.
Így már érthetőbb?
Ne azzal foglalkozz, hogy hány hónapnyi a férjed megszerzett adóalapja, hanem hogy azokra a hónapokra, amelyekben Ő is jogosult már a gyermekek után érvényesíteni családi kedvezményt, mekkora összeg jár neki. Azt mind-mind érvényesítheti az adóalapjával szemben, akár hány hónap alatt szerezte is azt meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!