Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Főállású KATA adózónak is...

Főállású KATA adózónak is kellett volna adóbevallást beadni?

Figyelt kérdés
Nekem a könyvelőm azt mondta, nem kell. Ma meg kaptam egy felszólítást.
2014. márc. 19. 08:24
 1/9 anonim ***** válasza:

A kisadózónak az adóévet követő február 25-éig nyilatkozattételi kötelezettsége van az állami adóhatóság felé az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről,

melyet a papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott 14KATA nyomtatványon teljesíthet.

rúgd ki a könyvelőd.

2014. márc. 19. 11:57
 2/9 A kérdező kommentje:

Ezt megtette a könyvelő, a 14KATA nyilatkozatot beadta időben.

Én viszont ezt kaptam:

Tisztelt Adózó!

Az adózás rendjér􀀀l szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban:

Art.) 1. számú melléklet I/B/2/a) pontja értelmében a 1353 számú,

"Bevallás a 2013. évre az személyi jövedelemadó, a járulék, a

különadó, az egyszer

sített közteherviselési hozzájárulás, az

egészségügyi hozzájárulási kötelezettségr􀀀l, mindezek helyesbítésér

􀀀l, önellen􀀀rzésér􀀀l" elnevezés

bevallását 2014. február

25-i határid􀀀vel kellett volna az adóhatósághoz benyújtania.

Nyilvántartásunk szerint ezen bevallási kötelezettségének teljesítésére

nem került sor, ezért felszólítom az elmulasztott

bevallás pótlására, melyet értesítésem közlését követ􀀀 3 napon

belül a 1353 számú nyomtatványon (amennyiben elektronikus bevalló,

úgy kizárólag elektronikusan!) kell benyújtania.

2014. márc. 19. 12:08
 3/9 anonim ***** válasza:

egész évben katás voltál?

Ha igen, akkor 53-ast nem kell beadnod, de ha év közben váltál vállalkozóvá, akkor az előtte kapott jövedelmedről be kell adnod.

2014. márc. 19. 12:11
 4/9 anonim ***** válasza:
nem vállalkozóvá, katássá, na. Mondjuk akkor se 53-as lenne, hanem 58-as. 53 akkor kellene, ha kifizetőtől volt jövedelmed.
2014. márc. 19. 12:12
 5/9 A kérdező kommentje:
Tavaly júliusban váltottam ki a katát, előtte sajnos munkanélküli voltam 2011 szeptemberétől, a TBt magam fizettem, jövedelmem nem volt, a férjem keresetéből éltünk. Én közben OKJ tanfolyamot végeztem, hogy el tudjak helyezkedni.
2014. márc. 19. 12:34
 6/9 anonim ***** válasza:
Akkor itt a bibi. Arra az időszakra, amikor nem voltál KATA-s, kell az 53-as bevallás.
2014. márc. 19. 17:10
 7/9 anonim ***** válasza:
nem volt jövedelem, nem kell bevallás.
2014. márc. 19. 20:01
 8/9 A kérdező kommentje:
Ezt mondta a könyvelőm is, ráadásul felhívta a NAV-ot, ahol rögzített beszélgetést kért, adminisztrációs hibát gyanítottak, és ők is mondták, hogy nem kell. A könyvelő holnap ír nekik a telefonbeszélgetések alapján egy levelet, hogy mit adtunk be és mit nem. Csak én mindig bizalmatlan vagyok az ilyen számítógép rendszerekkel. Hiába beszélünk valakivel, ha a számítógép szerint hiányzik valami.
2014. márc. 19. 20:48
 9/9 anonim ***** válasza:

Én a helyetekben beadnám 0-san, és akkor le lenne fedve az az az időszak is-függetlenül attól, hogy nincs jövedelem arra az időszakra, és valóban nem kellene a bevallás. A NAV csak azt látja, hogy az az időszak lefedetlen.

Szerintem több idő megy el azzal, hogy ezen pörögtök, ügyet intéztek ezzel kapcsolatban, mint azzal, hogy kitöltenétek 0-san, és beküldenétek.

2014. márc. 21. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!