Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Segítene valaki számolni...

Segítene valaki számolni családi kedvezmény ügyében?

Figyelt kérdés

3 gyermekünk van, férjem igényli utánuk a családi kedvezményt.

Eddig nem is volt gond, de most szerintem valami nem stimmel.

A bruttója 538.000 Ft volt, a számlára 394.000 Ft-ot utaltak. Nekem ez sehogy sem stimmel.

2014. márc. 18. 13:33
 1/8 anonim ***** válasza:
Január, februárban mennyit kapott, most is annyit kellett volna elvileg kapnia, vagyis ugye túlórák, prémium befolyásolják, de azok feljebb viszik az összeget. Elvileg csak 1,5% levonásnak kellene lennie, ami 538 ezer Ft esetében kb. 80 ezer Ft. ha jól számolom.
2014. márc. 18. 14:07
 2/8 anonim ***** válasza:
Ja és persze ne felejtsük el, hogy mivel február 28 napos volt, így kevesebb volt a munkanap is, ami ekkora bruttónál elég nagy összegű különbségeket eredményezhet. Na, meg nem-e volt a párod táppénzen esetleg vagy nem vontak-e le valamit a béréből?
2014. márc. 18. 14:08
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem fix a fizetése, nagyon változó. Múlt hónapban jól kapta, de nekem most ez nem tiszta. Nem volt sem szabin sem táppénzen, de külföldi kiküldetése volt. Az külön van feltüntetve a bérpapíron.
2014. márc. 18. 14:14
 4/8 anonim ***** válasza:
Ja, bocs, nem 80 ezer a havi levonás, hanem 8 ezer Ft. Tehát, elvileg a párod havi 530 ezer körül kell kapjon.
2014. márc. 18. 14:18
 5/8 anonim ***** válasza:
Hát, elvileg a bérpapíron mindennek szerepelnie kell, mennyi volt a havi levonás pontosan, meg ilyenek. Családi járulékkedvezményt is fel kell tüntessék.
2014. márc. 18. 14:19
 6/8 A kérdező kommentje:

Adóalap csökkentő kedvezmény 245.593

De miért ennyi??? 206250 Ft járna gyermekenként.

2014. márc. 18. 14:25
 7/8 anonim ***** válasza:

Igen, de 1 gyerekre, havonta 33 ezer Ft kedvezményt tudsz érvényesíteni, vagyis 3 gyerek esetén 99 ezer Ft kedvezményt lehet 1 hónapban igénybe venni.

Tehát, bruttó 538 ezerrel számolva:

Adó: 86.080. Ft

Nyugdíj: 53800 Ft

TB:24.740 Ft

Munkaerőpiaci járulék: 8070 Ft

Tehát, a 99 ezerből visszakapja a 86080 Ft adó, marad még 12920 Ft kedvezmény, amit visszakap, azt pedig mondjuk levonják a TB járulékból, tehát levonják a nyugdíjat és még 11820 Ft TB-t és a munkaerőpiaci járulékot, tehát nagy vonalakban van még levonás 73690 Ft. Tehát, az én számításom szerint 464310 Ft-ot kellene kb. kapnia, de ugye február 20 munkanapos volt.

A 206.250 Ft nem az, amit gyerekenként tudsz érvényesíteni havonta, hanem az évi adóalapot lehet annyival csökkenteni, havonta 3 vagy több gyerek esetén 33 ezer Ft/gyerek, vagyis 3 gyereknél havi 99 ezer lehet a kedvezmény, több nem.

2014. márc. 18. 14:40
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Igen, tudom, hogy ez az összeg adóalap csökkentő kedvezmény, és nem az, amit kézbe kapunk. Én is annyit számoltam, mint Te, és nem annyit, mint amit utaltak. A bérkalkulátorok is más nettó összeget hoznak. Na mindegy, ezen már úgysem tudunk változtatni, de azért a férjem holnap rákérdez. Aztán majd jövőre, adóbevallásnál visszaigényeljük.

2014. márc. 18. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!