Segítene valaki számolni családi kedvezmény ügyében?
3 gyermekünk van, férjem igényli utánuk a családi kedvezményt.
Eddig nem is volt gond, de most szerintem valami nem stimmel.
A bruttója 538.000 Ft volt, a számlára 394.000 Ft-ot utaltak. Nekem ez sehogy sem stimmel.
Adóalap csökkentő kedvezmény 245.593
De miért ennyi??? 206250 Ft járna gyermekenként.
Igen, de 1 gyerekre, havonta 33 ezer Ft kedvezményt tudsz érvényesíteni, vagyis 3 gyerek esetén 99 ezer Ft kedvezményt lehet 1 hónapban igénybe venni.
Tehát, bruttó 538 ezerrel számolva:
Adó: 86.080. Ft
Nyugdíj: 53800 Ft
TB:24.740 Ft
Munkaerőpiaci járulék: 8070 Ft
Tehát, a 99 ezerből visszakapja a 86080 Ft adó, marad még 12920 Ft kedvezmény, amit visszakap, azt pedig mondjuk levonják a TB járulékból, tehát levonják a nyugdíjat és még 11820 Ft TB-t és a munkaerőpiaci járulékot, tehát nagy vonalakban van még levonás 73690 Ft. Tehát, az én számításom szerint 464310 Ft-ot kellene kb. kapnia, de ugye február 20 munkanapos volt.
A 206.250 Ft nem az, amit gyerekenként tudsz érvényesíteni havonta, hanem az évi adóalapot lehet annyival csökkenteni, havonta 3 vagy több gyerek esetén 33 ezer Ft/gyerek, vagyis 3 gyereknél havi 99 ezer lehet a kedvezmény, több nem.
Köszi a választ!
Igen, tudom, hogy ez az összeg adóalap csökkentő kedvezmény, és nem az, amit kézbe kapunk. Én is annyit számoltam, mint Te, és nem annyit, mint amit utaltak. A bérkalkulátorok is más nettó összeget hoznak. Na mindegy, ezen már úgysem tudunk változtatni, de azért a férjem holnap rákérdez. Aztán majd jövőre, adóbevallásnál visszaigényeljük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!