Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mérlegképes könyvelői végzetts...

Mérlegképes könyvelői végzettség nélkül adhatom-e a nevem a mérlegkészítéshez? Milyen károm adódhat, ha még is adom?

Figyelt kérdés
Van egy Kft, akinek elvállaltam a könyvelését megbízási jogviszonyban. Nem jelentős árbevétellel bír. Még nem végeztem a mérlegképes tanfolyammal és nem is fogok, mérlegkészítés előtt.

2014. márc. 7. 20:47
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem írhatod alá az éves beszámolót.
2014. márc. 7. 21:53
 2/9 anonim ***** válasza:

Nem lesz hivatalos. És az olyan, mintha be se ment volna. De ha jól emlékszem elmondják a suli első órájában miért is jó az neked, hogy ott vagy.

A gond szerintem, hogy még el se kezdted te azt a sulit. Különben tudnád.

2014. márc. 7. 22:30
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. De el kezdtem a sulit és tudom, hogy nem írhatnám alá, de akitől átvettem (évek óta könyvel és regisztrált mérlegképes könyvelő) azt mondta, hogy bizonyos árbevételig lehet. Azért írtam ki a kérdést, mert én úgy tudom, hogy ez az állítás csak más formára igaz, a beszámoló szempontjából nem.
2014. márc. 7. 22:44
 4/9 anonim ***** válasza:

151. § (1)471 A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, illetve az engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítéssel (ez utóbbiak a továbbiakban együtt: mérlegképes könyvelői szakképesítés) és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy aki a 152/B. § szerinti bejelentést tett, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot köteles megbízni, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel a meghatározott követelményeknek.

Az előbbiekben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában - ennek hiányában a tárgyévben várhatóan - a 10 millió forintot nem haladja meg...

2014. márc. 8. 06:58
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Az utóbbit mondták nekem is.
2014. márc. 8. 16:18
 6/9 anonim ***** válasza:
45%
Mindenesetre van bátorságod az biztos....
2014. márc. 8. 22:16
 7/9 anonim ***** válasza:
70%

Kedves 6-os válaszoló!

Nem hiszem, hogy szükség van ilyen reagálásra. Mérlegképes nélkül is tud az ember mérleget készíteni (jó esetben), akárcsak régen. Maximum a regisztráció nélkül nem "írhatja alá hitelesen".

Ugyanis mérleget már a közgázban állítunk össze, nem nagy ördöngösség, pláne, ha valakinek több éves tapasztalata van benne utána. Ez is egy megtanulható dolog...

2014. márc. 9. 06:44
 8/9 anonim ***** válasza:
a kulcs a meg lehet tanulni... részben van, a kérdező most végzi a mérlegképest... Azért az ott megcsinált mérlegek meg a gyakorlatiak nem feltétlen vannak köszönő viszonyban egymással. Én azt mondom gyakorlat nélkül ilyenbe belevágni manapság veszélyes üzem.... Ennyi.... Nem mérlegképesre még a biztosítás sem térít, tehát tuti az nincs neki... Ez ugye már egy szempont.... DE tény hogy megtanulható.... Gondolom mivel nem tud felelőségbiztosítani, szerződést sem köt velük, és ennek még egy csomó adójogi hozadéka is lehet. Csak ezt már csak akkor gondolják végig, amikor a baj van...
2014. márc. 9. 14:10
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. A beszámolót én fogom elkészíteni, de nem én küldöm be, hanem az előző könyvelő átnézés után, így beszéltük meg. Gyakorlatom van 2006-ban kezdtem el dolgozni és az első munkahelyemen már kellett csinálnom, úgy hogy pénzügy-számviteli végzettségem volt. Nagyjából képbe is voltam a kérdésemmel, csak kíváncsi voltam kinek mi a véleménye róla. Köszönöm még egyszer a válaszolóknak.
2014. márc. 9. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!