Miért éri meg az Erzsébet utalvány a munkáltatónak?
Ha a munkáltató ad nekem 1000 ft értékű erzsébet utalványt (csak az egyszerűség kedvéért), az neki mennyibe kerül, miért kerül kevesebbe, mintha pénzt adna?
Hogyan kell utána adózni?
Másik kérdésem, hogy az éttermekben, boltokban ha fizetek vele, akkor nekik ugyan annyit ér az utalvány, mintha pénzben fizetnék? Ők ezt beváltják gondolom, de 100%os áron?
Hallottam, hogy van aki ezeket árulja kevesebbért mint ami az értéke? Miért teszi ezt?
Megéri, mert:
- ha fizetésben adná, akkor Tőled levonna adó- és járulék címszóval 34,5 %-ot belőle, Ő pedig plusszban még fizetne utána 27 % + 1,5 % egyéb közterhet.
- így, hogy természetbeni juttatásként adja, annak értéke 1,9-szerese után fizet SZJA-t és EHO-t. Olcsóbb...
Aki nem kajára akarja költeni, az eladja, és azért olcsóbban, mert a vásárlónak így éri meg megvenni. Aki megveszi, az a teljes utalvány értékét tudja levásárolni. Tehát vesz 5 ezerért egy 10 ezret érő utalványt. Hát nem buli. Aki eladja, az viszont nem sonkát akar venni (mert csak élelmiszert lehet rajta venni), hanem rumot, cipőt, vagy óvszert. Így váltja át készpénzre, amin mindent vehet, nemcsak kaját.
Nagyon köszönöm.
Ezt a természetbeni juttatás 1,9-szerese után fizetett szja és eho adókat nem értettem, mert így már nem is lenne olcsóbb. Utána néztem a természetbeni juttatásoknak, és 1,19-szerese után kell adózni, nem 1,9-szerese után.
Gondolom elírhattad.
De a lényegét tökéletesen leírtad a dolognak, köszönöm. Ment a zöldkéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!