Családi adókedvezmény jogosultságát át lehet vinni másik hónapra?
Ez tényleg érdekes, méghozzá azért, mert a törvény év közben egy fix összeget enged családi kedvezményként érvényesíteni.
Viszont több továbbképzésen is elhangzott, hogy szabályszerű-e, ha azt csinálja a munkáltató, amiről most beszélünk.
Tulajdonképpen nem, de mivel nem eredményez jogtalan "adóelvonást" az államtól (tehát tényleg jár az, amit a dolgozónak megad), ezért nem biztos, hogy irgum-burgumot kapna egy ellenőrzéskor, még akkor sem, ha a törvény írott szövegét nem tartja be maradéktalanul.
De elméletileg nem szabályos. Szerintem kevés munkáltató meri megtenni, pont azért, mert a hatóság részéről sem olyan egyértelmű ez a dolog. Viszont, ha azt nézzük, hogy a munkahelyek kb. 70 %-ánál göngyölítetten számolják az adóelőleget, nem biztos, hogy kifogásolnák a kedvezmény számításánál is a göngyölített eljárást. Hiszen így is, úgy is nullára fut ki a "dolog."
Kedves Utolsó!
Köszönöm a hozzászólásodat. Még annyit, hogy ha esetleg fenn is akadna egy ellenőrzésen, akár évek múltán is, én hivatkozhatok-e a munkáltató általi összesítésre? Vagy teljesen mindegy, hogy ki mit számol el, az adózásom minden esetben az én felelősségem?
Nézd, mivel a kedvezmény igénybevételéhez megvan a jogosultságod, valamint az adóalapod is, amiből érvényesíteni lehet, ezért ebből "számszakilag" nem lehet gond, csak éppen "eljárásilag".
Az a dolog, ami a munkáltatón múlik (hogyan jár el ilyen esetben), nem a Te felelősséged. Azért Őt cseszegetik, nem mást.
Többet úgysem adhat, mint, ami jár, tehát "összességében" év végére teljesen stimmelni fognak a dolgok.
A kiváncsiságomat viszont felkeltette ez a dolog, úgyhogy beleásom magam ebbe, és megkeresem a kiskaput a törvényben...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!