Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Elmagyarázná nekem valaki a...

Elmagyarázná nekem valaki a kereső tevékenységgel kapcsolatban az alábbiakat?

Figyelt kérdés

Két dolgot nem értek:

1. Miért számít önálló tevékenységből származó jövedelemnek a magántanári oktatás, ha annak ugyanazok a járulékai mint a többi bér jellegű jövedelemnek, hisz az egyéb megbízási díjas tevékenységek a "más bérjövedelem" kategória alatt adózik.

2. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, miért mint "önálló tevékenységből származó jövedelem" adózik, ha egyszer az nem számít KERESŐ TEVÉKENYSÉGNEK? (azaz nem jár munkavégzéssel)

(A tevékenység szó kettős jelentése félrevezető)

2014. jan. 26. 13:19
 1/3 anonim ***** válasza:
erre tök egyszerű a válasz, mert a törvény így írja elő. Ennyi.
2014. jan. 26. 13:39
 2/3 A kérdező kommentje:

Azért feltételeznék némi logikát a törvényalkotótól.

A második kérdésemet átfogalmazva újra kiírtam:

http://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-kon..

2014. jan. 26. 14:06
 3/3 anonim ***** válasza:

1./ A munkaviszonyból származó, valamint a megbízási jogviszonyból származó jövedelem elbírálása járulékozás, valamint adózás szempontjából nem "tök ugyanaz".

2./ A munkaviszonyt a Munka törvénykönyve, míg a megbízási jogviszonyt a Polgári törvénykönyv szabályozza.

3./ Munkaviszonyban nincs költségelszámolási lehetőség, míg a másikban van (önállóan dönthetsz róla).:)

4./ Megbízás esetén nem bért kapsz, hanem bevételt szerzel, és abból (bizonyos feltételeket megtartva) olyan jövedelmet számolsz, amely Neked kedvező. Ezt egy munkaviszonynál nem teheted meg.

2014. jan. 27. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!