Havi 500km-alatt használom az autómat a cég részére. Gondolkozok hogy költségelszámolásos (Klasszikus) adónemre váltok. Kell útnyilvántartást vezetnem az autó használatáról?
Egyszerűen fogalmazva:
Csak és kizárólag útnyilvántartás vezetésével igazolhatom hogy mennyit és mire használtam az autóm?
(Azért írtam hogy 500km-alatt vagyok havonta, mert így nem kötelező a céges autó...)
Ha saját gépjárművedet (vagy a házastársadét) használod a munkáltatód/foglalkoztatód érdekében, akkor "klasszikus" elszámolás esetén ne útnyilvántartást akarjál vezetni, hanem kiküldetési rendelvényt állítson ki a munkáltató.
Ebben az esetben a rendeletben meghatározott üzemanyag norma, valamint a gépjármű amortizációja (melynek mértéke függ az éppen futott kilométertől) elszámolható a cég költségei között, és Neked teljesen járulék- és adómentes juttatásként kifizethető. Még akkor is ha havi 500 km alatt vagy:)
Egyébként ha nem egyéni vállalkozóként akarsz üzemanyagot elszámolni, akkor az útnyilvántartás használata minden esetben kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!