Tagi jövedelem (TM) 114 000, én mint a kft ügyvezetoje az alábbi járulok közül melyikektol mentesul ha alkalmazottként biztosítotti jogviszonyom lesz?
Nyugdíjjárulék (nem mnyp. tag) 10,00% 11 400
Egészségbiztosítási és munkaerő-piaci alapba 14 535
Számított szociális hozzájárulási adó 27,00% 34 628
Szociális hozzájárulási adó 34 628
Szakképzési hozzájárulás 1 924
igen van, de soha nem´ér rá,
szinte soha nem lehet elérni telefonon,
nekem viszont van most sok szabadidom (munka hiányában)
szeretnék utánna nézni a kérdésnek, ha megtenné hogy akár csak a jogszabályt megadja ahol elolvashatom, nagyon megköszönném,
az összes járulék alól mentesülök, vagy melyikek alól
2011. évi CLVI. törvény
jó böngészést...
"Többes jogviszonyban állók járulékfizetése
2012. január 1-jétől több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony egyidejű fennállása esetén a járulékalap után mindegyik jogviszonyban meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot. (Innen is kivezették a társadalombiztosítási járulékot.)
Hatálytalanná válik ugyanakkor az a rendelkezés, miszerint, ha a biztosított legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezik, az egyidejűleg fennálló, biztosítási kötelezettség alapjául szolgáló további jogviszonya alapján nem fizet a 19. § (3) bekezdésében meghatározott pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani. A heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal egy tekintet alá esik az országgyűlési képviselői jogviszony. A rendelkezés hatályon kívül helyezése, továbbá a többes jogviszonyban álló vállalkozókra vonatkozó szabály módosítása egyben azt jelenti, hogy a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot minden jogviszonyban meg kell fizetni, illetőleg a biztosítottól levonni. Tehát, ha valaki heti 36 órás foglalkoztatással járó jogviszony melletti egyéni vállalkozó, vagy megbízási jogviszonyban foglalkoztatják, mindkét jogviszonyban köteles lesz a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot megfizetni."
Most akkor társas vállalkozó vagy, vagy alkalmazott? Nem mindegy.
Társas vállalkozó esetén van tagi jövedelem, alkalmazotti státusz esetén bérjövedelem van.
pontositanam a kérdést, jelenleg nincs berkifizetes a cegben csak osztalék formájában veszik ki pénzt 1 évben 1szer.
a 114000ft után fizetem a járulékokat.
jelenleg nem tudok a céggel vállalni munkát, viszont hogy legyen mégis bevétel elmennék alkalmazottnak mondjuk 6 hónapra, ez esetben az eddigi 62000ft-os járulék (ld.fent) csökkenne-e valamennyivel esetleg 0-ra, ez lenne a kérdésem, ügyvezeto tag vagyok a cégben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!