Könyvelés magunknak?
Az édes kevés..
Nem olyan vészes, de nem maga a számviteli ismeretek kell, hanem azt tudni hogy hogy kell az ő dolgait könyvelni.
Nem olyan vészes ahogy írtam, de egy könyvelővel mindenképp nézesd át mielőtt leadnátok a papírokat.
Milyen vállalkozó a férjed? Ez elég tág fogalom hogy vállalkozó.
Azt kell tudnod hogy a vállalkozás típusára, az adónemre, az egyéni helyzetére milyen jogszabályok vonatkoznak. A többi nem érdekes.
Lényegében kell vezetni egy pénztárfőkönyvet. Abban vannak feltüntetve a bevételek, és kiadások, dátumokkal.
És nyilvántartásokat kell vezetni mellette. Pl útnyílvántartás, áfa kimutatás stb stb. Ezekkel támasztod alá hogy a pénztárfőkönyvben leírtakat nem kitaláltad.
Adózni a nyomtatványokat kell kitölteni alap esetben évvégén vagy akár évközben is (vállalkozásfüggő)
Befizetni az adókat stb annyi hogy számlára kell utalni közleménnyel.. Megőrizni a tranzakció papírjait, és minden számlát megőrizni!
Ha ezek megvannak, nagy baj nem lehet.
De mondom, könyvelővel átnézni!
Én nem vagyok könyvelő, így át is adom a szót a profiknak (Sajnos itt nem sok profi van, (De azért akad :) )
Sok a majom aki szereti unni a fejét és oltani másokat.. Így nem sok értelmes válaszra várhatsz.. De hidd el nem olyna vészes egy kisvállalkozás dolgait könyvelni.
Menny fel a gittairodaja.hu-ra. Ott iratkozz fel az egyszeres könyvvitel online tanfolyamra. Ingyen van. Elküldi mailben az anyagokat. Abban meg van említve minden ami kellhet egyszeres egyszerű kisvállalkozás könyveléséhez.
Vannak példák is h kb hogy néz ki.
excelben... Bárki megcsinálhatja.
Olvasgass péncentrumon, gittairodajan, kérdezgess itt akár, egyeztess könyvelővel. Ismerkedj a téged érintő jogszabályokkal. ÉS amikután kész vagy a könyveléssel nézesd át egy könyvelővel.. Ennyi.
Azon túl, ami okosságokat (?) az 1-es írt, nem árt elolvasnod az ART-t sem, mert abban van, hogy ki, mikorra, milyen bevallásokat köteles beküldeni az éves jövedelem (=SZJA) bevalláson kívül az egyéb adókról, járulékokról, stb. stb.
Mert ahogy a 2-es is írta, hibás bevallásért (=egyéni vállalkozás esetében) bevallásonként 200 ezer Ft a bírság, de a be nem küldött bevallásokért is ugyanennyit számolnak bevallásonként.
Egyébként valóban meg lehet ezt tanulni, csak naponta benne kell lenni, naponta figyelni az ide-vonatkozó jogszabály változásokat, legyen az akár adózási, vagy TB, vagy éppen bevallási kötelezettség, esetleg munkaügyi vonatkozású, vagy éppen önkormányzat felé az IPA, esetleg a környezet-terhelési, vagy bármely más adók tekintetében.
A számviteli törvény változása pedig a net-ről ingyenesen megtanult könyvelési tudásodat módosítja, szóval figyelni kell naponta.
Szóval a könyvelő feladata "csak" ennyi, valóban pár év alatt te is belejössz!
Csináljátok csak nyugodtan!
Az, hogy a mérlegképes könyvelők legalább annyi ideig tanulják a szakmát, mint egy orvos a sajátjukat (középiskolában az alapok + mérlegképes további 2-3 év), és vakbelet műteni még senkinek sem jutott eszébe autodidakta módon, könyvelni attól még lehet! :))))
Hát, jah. Nem egyszerű.
Nav oldalán általában megtalálni az aktuális változásokat, amikor meg nem, akkor nem.. :D
Én is határozottan könyvelő párti vagyok, csak próbáltam rávilágítani hogy amennyiben állandó és kicsi a vállalkozói tevékenység. Akkor az megtanulható. Bemagolható. egy könyvelő feladatának csak töredéke ez a fajta fix könyvelés.
Monoton.
Ha könyvelővel átnézeted, olyan nagy baj nem lehet.
De ha bővebb a vállalkozói tevékenység, és van rá profit is, akkor nem éri meg bajlódni vele.
Nekem sem volt végzettségem, az Anyukám vállalkozását mégis én könyveltem. Akkoriban...
Ma már nem mernék belevágni, borzalom, amit a könyvelőknek tudniuk kéne napra készen. Annak idején még az adóhatóság kezet csókolt, ha benyújtottad a bevallást, és elég volt évente egyszer.
Ettől függetlenül tényleg megtanulható, ha nem "nagy a vállalkozás, de előfordulhat, hogy jó kis tanulópénzt fizetsz érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!