Munkahelyet váltok, minél gyorsabban. Jogilag a hivatalos felmondás befejezte előtt szerződhetek-e az új helyen?
Amiben a segítségetek kérem a következő helyzet:
1 éve dolgozok X cégnél. Tegnap elküldtem önéletrajzom Y cégnek, ma elbeszélgettünk, megegyeztünk a fizetésben és azonnal kezdhetek.
Ezután szóltam X cégnek hogy többé nem akarok ott dolgozni. Azt a választ kaptam, hogy amint lesz ember a helyembe, X cégnél okés a helyzet és elengednek.
Namost én minél előbb akarok kezdeni az új (Y) cégnél.
A kérdésem, hogy jogilag mikor szerződhetek az új hellyel és mikor kezdhetek ott dolgozni? Minek kell teljesülnie hozzá?
Hétfőn már kezdhetnék és szerződhetnék is. De ha a régi helyen még tökölnek a felmondásommal, akkor is szerződhetek ilyen korai dátummal, vagy ezt megszívom a jövőben?
Egyáltlán, mi az ide vonatkozó joggyakorlat és milyen veszélynek vagyok kitéve?
Köszi szépen a válaszokat!
X cégnél hivatalosan beadod a felmondásodat, ekkor 30 nap felmondási időd van még, ezalatt kiveheted az időarányosan megmaradt szabadságodat (nem kötelező), illetve a cég dönthet úgy, hogy eltekint a munkavégzéstől. Ez az idő azért is van, hogy szerezzenek helyetted valakit.
A felmondási idő utolsó napja utáni nap lehet az első munkanapod az új cégnél, tehát szerződhetsz már előtte is.
Olyan jogilag nincs, hogy nem "engednek" el.
"A felmondási idő utolsó napja utáni nap lehet az első munkanapod az új cégnél, tehát szerződhetsz már előtte is."
Ez nem teljesen fedi a valóságot.
Bármikor szerződhetsz az új cégnél, és bármikor kezdhetsz ott, ha el tudod látni a munkád. Akár teljes munkaidőben, tehát napi 8 órában is.
Alap esetben még felmondani sem kell hozzá. Egy embernek egyszerre több munkaviszonya is lehet, akár 3 is, ha el tudja mindegyiket látni. Hogy a lavirozást a munkahelyek között hogyan oldja meg, az már az Ő dolga.
Ezt hívják többes jogviszonynak, és ismeri mind az "TB" törvény, mind a Munka Törvénykönyve.
Benyújtod a felmondásod (ha már menni akarsz), felmondási időd 30 nap lesz. Ha a munkádra igényt tart a céged, akkor kötelezhet ez idő alatt a munkára. Vagy szabadságot kapsz és akkor tudsz dolgozni a másik helyen. Vagy ideiglenesen erre a 30 napra az új helyen olyan munkaidő-beosztást kérsz (ha van rá mód), amely nem ütközik a régi cégednél végzendő munkád idejével. Egyik délelőttös, másik délutános...:)
Ezek csak példák, de jogilag teljesen megalapozottak.
Veszélye? Hogy elfáradsz.
DE, azt nem árt tudni, hogy minden további jogviszonyt köteles a dolgozó tudatni a munkáltatóival. Csak annyit, hogy máshol is van munkaviszonyod, mást nem vagy köteles az orrukra kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!