Hol tudom megnézni hogy hány órában vagyok bejelentve?
Ügyfélkapu - ebev szolgáltatások - járulékadat-kivonat.
Ebben a napi munkaidőnél ott van, hogy teljes, vagy részmunkaidős vagy-e, a heti munkaidőnél, hogy heti hány órában vagy bejelentve (a példádnál maradva 20, vagy 40)
Sőt még azt is látod, hogy mennyi bruttó bért jelentett az adott hónapban a NAV felé, mennyi adót és járulékot (részletezve) vont le.
Az a szépséghibája, hogy nem naprakész.
Most például az idei évből még csak a január és február van felvezetve, márciustól azt írja, hogy nincs bevallásból származó adat, hiába van beküldve már a májusi is.
92% köszönöm szépen.
2011től 05hóig látszódik a megbízásos szerződéssel szerzett jövedelmem, utána 2012decemberig nem. majd januártól újból látszódok, és az a vicc, hogy adóbevalláshoz is adtak papírt idén, hogy be tudjam vallani a 2012-s évet. akkor ezek jó nagyot csaltak, meg hamisítanak...
Megbízási szerződés?
Az egy kicsit más tészta, mint a munkaviszonyra szóló szerződés, és nem biztos, hogy csaltak...
A megbízási szerződésnek van egy olyan jellemzője, hogy nem mindig keletkeztet biztosítottságot, és az sem biztos, hogy meg van határozva a szerződésben a "munkaidő". Nem kötelező része a megbízási szerződésnek.
Ha a megbízás keletkeztet biztosítottságot, akkor lejelentenek arra az időre az adóhatósághoz.
A megbízás nem úgy működik, mint egy sima munkaviszonyos jogviszony, és nem is vonatkozik rá a Munka Törvénykönyve!
ezzel azt akarod mondani hogy létezik olyan hivatalos munkaviszony ami a NAVnal nem jelenne meg? sztem nem, legfeljebb az oep-nel nem latszik.
azert par honapra megis lattam a navnal csak 18honapon at nem amivel 504ezret vettek igy le tolem jarulekok dumaval.
ha hazaerek leirom reszletesebben
Kedves Kérdező!
Ébresztő!
Megbízási jogviszonyról írsz, nem pedig munkaviszonyról!
A munkaviszony mindig biztosítottságot keletkeztet, tehát mindig be is kell jelenteni a NAV-hoz.
A megbízási jogviszony viszont nem biztos, hogy biztosítottságot keletkeztet. Ha nem keletkeztet, akkor nem is kell bejelenteni a dolgozót a NAV-hoz.
Csak abban az esetben, és arra az időre, amíg a biztosítottsága fennáll a megbízási jogviszony alapján. Ha egész évben nem áll fenn, akkor egész évre nincs e jogviszonya alapján "bejelentve".
A NAV-hoz a BIZTOSÍTOTTAKAT kell bejelenteni! Hogy ki a biztosított, azt a társadalomBIZTOSÍTÁSRÓL szóló törvény írja elő. Ott pedig a megbízási jogviszonyban foglalkoztatott csak akkor lesz biztosított, ha a havi megbízási díja eléri az aktuális minimálbér 30 %-át. Ha nem éri el, akkor nem számít biztosítottnak, tehát nem is kell bejelenteni.
Ha egyik hónapban fennáll a biztosításod, akkor arra a hónapra bejelentenek, ha a másik hónapban már nem áll fenn, akkor arra a hónapra nem vagy bejelentve! Ez teljesen OKÉ!
ennyi látszik ez év januártól. meg 2011-ben ez látszódott 6hónapig, utána maradt ki 18hónap, a munka és a pénz ugyanaz volt pedig, papírokkal együtt minden. csak gyanús ez nekem
Így már érthetőbb.
Tehát biztosítottként valószínűleg nem vagy bejelentve (a megbízási díj összegéből gondolom), de a havonta részedre számfejtett megbízási díjról vagy nem adták be rendesen a "bevallást", vagy beadták ugyan, de valamiért nem került bele az adóhatósági rendszerbe.
Ezt máshogyan nem tudod kideríteni, csak ha megkérdezed a foglalkoztatódat, vagy az adóhatóságnál érdeklődsz efelől...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!