A magzati adókedvezményt a párom is visszaigényelheti jövőre, ha nem vagyunk összeházasodva?
Köszönöm a válaszotokat!
Jelenleg a második gyerkőccel GYED-en vagyok itthon, ezért veszi a párom igénybe az adókedvezményt.
Ezt értem. De 3 gyerek esetében mint írtam is az előbb, már olyan színtű az adókedvezmény, hogyha akkor is csak a párod veszi egénybe, akkor nem igazán optimálisan használjátok ki ezt a dolgot. Gyermekenként 33e az adókedvezmény havonta, tehát így valószínüleg még 2 gyerek után se fogja tudni a teljes adókedvezményt igénybe venni, nemhogy 3 után. Ha gyeden vagy, akkor abból vonnak adót, tehát te is igénybe tudod venni, és sokkal jobban jöttök ki.
Mondok egy példát.
Mondjuk a párod havi adója kb. 28ezer Ft. Ebből most 2 gyerek esetén ugye 20-t "visszakaptok", és csak 8e-t adózik ténylegesen. Ha belevesszük, hogy már 3 után igénylitek, akkor már a párod adómentes lesz, mind a 28-at megtarthatjátok, viszont mivel yermekenként 33e igényelhető, így igazából még 1 gyerek után sem tudtátok egészében kihasználni a kedvezményt.
Te meg mondjuk adózol a gyedből 18e-et havonta, akkor még az is visszajön nektek ha megosztjátok a kedvezményt, és nemcsak a férjed 28e adója.
Szóval 3 gyerek esetében mindenképp a megosztást kellene választani, így mindketten adómentesek lesztek, nem csak az egyikőtök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!