Adóbevalláskor fizetendő adónál ha előző évi bevalláskor volt visszaigényelhető összeg, de a "későbbi kötelezettségeimre a számlán kívánja hagyni" opciót válaszottam, akkor idén elég a különbözetet befizetni?
Igen, jól gondolod.
Ha van ügyfélkapud, kérd le az Ebev-ről a folyószámla egyenlegedet, és ha ott túlfizetésed van, akkor elegendő most csak azzal az összeggel kevesebbet utalnod.
Az nem rémlik, hogy bárhol is külön le lenne írva, hacsak nem az ART-ben.
De közel 20 évig vezettem könyvelőirodát, a dolgok így működnek. Ami a "Folyószámla-kivonatod" egyenlege, azzal vagy te tartozol, vagy a NAV tartozik neked. Attól függően, hogy Tartozás-Túlfizetés neve van-e az összegnek, amit egyenlegként találsz rajta.
Ha pillanatnyilag van rajta túlfizetésed, benyújtod a mostani bevallásodat befizetési kötelezettséggel, akkor a folyószámla-egyenleged rögtön átmegy Tartozásba, de csak akkora összeggel, ami a jelenlegi Túlfizetés ás a benyújtott bevallásodban szereplő befizetési kötelezttséged különbözete.
Nyugodtan számolhatsz így.
Előző vagyok!
Persze ez akkor van ténylegesen a "helyén", ha mind a tartozás, mint a túlfizetés ugyanazon az adónemen van. Ha a túlfizetésed másik adónemen van, akkor először a 17-es nyomtatványon át kell vezettetned oda, ahova most egyébként befizetési kötelezettséged fog keletkezni, és akkor már biztosan jó lesz minden.
Ha az a többlet futja azt, amit a mostani bevallás alapján elvileg fizetned kellene, akkor valóban ne fizess nekik egy fillért sem.
Ha jelentős összeg maradna még ott, miután a most beküldött bevallásod feldolgozzák, akkor azt viszont vissza lehet kérni:
amikor már látszik, hogy a bevallást feldolgozták, = a most mutatott többlet összege lecsökkent, de annyi többlet maradt még ott, hogy azzal még érdemes valamit kezdeni, akkor: a 17-es nyomtatványon vissza tudod kérni az ott maradt többletet akár lakossági folyószámlára, akár úgy, hogy a postás vigye lakcímre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!