Mennyi Családi kedvezmény visszamenőlegesen?
Második gyermekünket örökbe fogadtuk,aki 2012.január 28-án született.2012.február.1-el igényeltük meg rá a családi pótlékot.A családi kedvezményt csak 2012.júniusától kértük második gyermekünkre is,akkor lett jogerős az örökbefogadás.
Most adóbevalláskor visszamenőleg igényeltük a családi kedvezményt,viszont csak 30 ezer forintot írtak,hogy annyit kapnánk vissza.
Én 40 ezerre számítottam,hisz januárban még csak az első gyerekünkre kaptuk meg,de februártól már mindkét gyerekünkre megkaptuk a családi pótlékot.A családi kedvezményt pedig júniustól kaptuk meg mindkét gyerekre.
Akkor most én számoltam jól,és 40 ezret kellene kapnunk,vagy valóban csak 30 ezer járna visszamenőleg?
Magzati korra nem igényelhettük,mert második gyermekünket örökbefogadtuk 5 napos korában..:)
De ezek szerint akkor visszamenőleg is minden hónapra ugyanúgy jár..vagyis februártól júniusig..4 hónap..azaz 40 ezer forint..
Arra a hónapra, amelyre családi pótlékra jogosultak vagytok, jár a családi kedvezmény is.
Ha már 2012. 02. hóra jogosultak voltatok a baba után is családi pótlékra, akkor 11 hónapra vagytok 2012. évben jogosultak utána családi kedvezményre is.
Január hónapban 1 gyermek után 62.500 Ft jár.
02-12. hóban 2 gyermek után 2 fő x 11 hó x 62.500 = 1.375.000,-
Tehát 2012. évben összesen 1.437.500,- Ft családi kedvezményre vagytok jogosultak KETTEN, a férjeddel együtt.
Ezt az összeget beírja valamelyikötők a bevallása 21. sorába. Ha a 20. sor ennél az összegnél kevesebb, akkor a 20. sorban lévő összeget írhatjátok be maximum.
Az 1.437.500 Ft és a 20. sorban szereplő összeg különbözetét (mint érvényesíteni nem tudott összeget) a másik szülő érvényesítheti a saját bevallásában úgy, hogy Ő a különbözet összegét írja be a vallása 21. sorába.
Akkor lehetséges az, hogy nem tudjátok a Nektek járó családi kedvezmény összegét teljes mértékben kihasználni, ha nincs kettőtöknek legalább összesen 1.437.500 Ft adóalapotok (bevallás 20. sora).
Ez a családi kedvezmény összeg 230.000 Ft-nyi adónak felel meg, amely a családnál marad a kedvezmény igénybevétele által.
Nagyon szépen köszönöm a részletes választ,nagyon megnyugtattál.
Még annyit szeretnék kérdezni,hogy ha már tegnap a tévesen kitöltött adóbevallás postázva lett az APEH-nak,lehet-e utólag helyesbíteni?
Igen lehet, de már csak önellenőrzéssel. Önellenőrzésre csak a bevallás benyújtására előírt határidőt követően van lehetőség. Tehát 2013. május 21. után bármikor, "5 éven" belül.
Ugyanezen a 1253-as számú nyomtataványon kell megtenni, csak az első lapon (főlap) be kell írni, hogy milyen bevallást önellenőrzöl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!