Céget szeretnék alapítani, kettős könyvvitelt választva, helyes így az adók számítása?
Tudni szeretném, hogy megérné-e a tevékenység... Én úgy számoltam, hogy a társasági adó alapja az értékesítés nettó árbevétele minusz nettó beszerzési költségek mínusz bérköltség mínusz egyéb költség (pl. útnyilvántartás), ennek az összegnek a 10%-át kell befizetni társasági adóként ugye?
Az iparűzési adó a nettó árbevétel 2%-a.
A nettó árbevételből levonom a fenti költségeket + iparűzési adót + társasági adót, és ami megmaradt, annak a 30%-át kell megfizetnem, ha osztalékként kiveszem az összeget.
Ez így helyes számítás?
Kedves első, köszönöm a válaszod!
A számításaink nagyban egyeznek, csak az elején amit írsz 10%-ot, sztem az a társasági adó, nem? Az osztalék utáni 30% pedig igen, a 16+14%...
Amit másodszorra írtál 10%-ot, azt viszont nagyon nem értem, hogy az mi... :S
Kedves második, KATA és KIVA nálunk nagyon nem játszana, azért lenne költségünk rendesen, nekünk az nem éri meg.
Kedves Második!
Kezdem kapisgálni.
Akkor, hogy számokkal is megértsem... Bevételem pl. nettó 3M, anyagbeszerzés 1M, bérköltség 1M, útnyilvántartás 200e.
Nyereségem így 800e.
A társasági adó a 800e-nek 10%-a, azaz 80e, az iparűzési adó a 3M-nak a 2%-a, azaz 60e, így 660 maradt.
Egyszer fizetek belőle 10% nyereségadót (66e), azaz marad 594e és ennek a 16+14%-át befizetve kivehetem a pénzt, az összes maradék 416e Ft-ot.
Így helyes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!