A családi adókedvezményt közös érvényesítéssel szeretnénk igénybe venni az expárommal. Lehet-e úgy, hogy én 1000 Ft összegben, ő pedig 9000 Ft összegben veszi ezt igénybe?
Elgondolkodtam egy kicsit. Kapásból azt mondtam volna, hogy igen, de nem biztos. Még hozzá azért nem, mert elvált szülők esetén kell, hogy legyen arról jogerős bírósági döntés, hogy a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák a gyermeküket, ezáltal 50-50 %-os arányban mindkét szülő jogosult a családi pótlékra.
Ebből kifolyólag a családi kedvezményre is. Ez eddig OKÉ. De milyen arányban? Szintén csak 50-50 %-os arányban? Vagy akár 100 %-osban is, ha a "főjogosult" nem tudja azt teljes mértékben igénybe venni?
Én szívem szerint egyenlő részben érvényesíteném. Viszont az SZJA törvény azt írja: "A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magászemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult. Nem zárja ki azt, hogy ebben az esetben csak 50-50 %-ban jogosult a volt házastárs érvényesíteni. Nekem ebből az következik, hogy akár teljes összegben is kérheti a volt társ a családi kedvezményt.
Azért egy adóhivatali telefont megér a dolog...
Megléptem az adóhivatali telefont.
Nincs korlát, nem csak 50-50 %-ban lehet közösen érvényesíteni, hanem akár csak az egyik fél is érvényesítheti a másik helyett a teljes összeget.
Ez kizárólag 2013. évtől él, 2012. évben csak megosztás volt, ők ebből a körből ki lettek zárva, idén viszont közös megosztás címszóval jogosultak rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!