3 gyermekem van,2 egyetemista,1 általános iskolás. Mennyi családi kedvezményt vehetek igénybe?
Én ezt így tudom. /Bocsi hogy nem pontosak az adatok/
Az általános iskolás után kapsz 12 e.-t. /ez nem tuti/
A két egyetemista után megkell igényelni, ebben az esettben pluszba kapsz mindkét gyerek után pár ezer forintot. De ez 20 éves korig működik.
Legalábbis én így tudom.
Az általános iskolás gyerekre 33.000 ft-ot.
Mert az általános iskolás eltartott és kedvezményezett is, a másik kettő meg eltartott de csak beszámító.
Kit lehet a családi pótlék összegének megállapításánál beszámítani?
A családi pótlék összegének megállapításakor lehetőség van azt a gyermeket is figyelembe venni, aki után az ügyfél már nem jogosult a családi pótlékra.
Az összeg megállapítása szempontjából azt a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket kell figyelembe venni (az ügyfél kérelmére), aki az ügyfél háztartásában él és akire tekintettel a szülő, nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám családi pótlékra jogosult, vagy aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Ezekben az esetekben az ügyfélnek a gyerekszámba beszámító gyermek tanulói jogviszonyát közoktatási intézmény esetén az „Igazolás tanulói jogviszony fennállásáról” elnevezésű nyomtatványon, felsőoktatási intézmény esetén a hallgatói jogviszony igazolással igazolhatja. A jogviszony fennállását a kérelem benyújtásakor, illetve az ellátás folyósításának időtartama alatt évente, tanulói jogviszony esetén szeptember 30-ig, hallgatói jogviszony esetén október 15-ig kell igazolni. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi, vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.
Ha a fentiek alapján a 2 egyetemista is figyelembe vehető eltartottnak számít, akkor 3 gyermekes családnak számítasz a családi kedvezmény megállapításánál.
3 gyermekes családnak pedig kedvezményezett gyermekenként (aki után családi pótlékra jogosult is vagy) 206.250 Ft adóalapot csökkentő családi kedvezmény jár havonta (jogosultsági hónaponként).
Tehát az egy fő általános iskolás után vagy jogosult 206.250 Ft családi kedvezményre havonta.
Ez adóösszegre átszámítva maximum 33.000 Ft plussz bevételt jelent Nálatok. Ennél kevesebb összegről lehet szó, többről nem! Az összeget befolyásolja a bruttó bér nagysága.
Már kaptál infót, így én a másik oldalról közelíteném meg a helyzetet.
A 2 egyetemista gyerek igényelje meg minden félévben a szociális ösztöndíjat. A rendszerest és akár a rendkívülit is, hogyha hirtelen megszorultok!
Emellett érdemes a Bursát is meg igényelni, nem sok pénz, de a semminél több.
Az önkormányzatnál rá kell kérdezni, hogy más támogatásra van-e lehetőségetek. Nálunk pl a város támogatja azokat a fiatalokat, akik a helyi főiskolára jelentkeznek, illetve itt kezdik el a tanulmányaikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!