Első adóbevallás?
Üdv!
Ma kaptam egy jó nagy borítékot a NAV-tól. Minden szép és jó, elolvastam, csak képtelen vagyok felfogni. Esküszöm zsong az agyam ettől az egésztől.
A Rébusz által dolgoztam egy hónapot a Tescoban, diákmunkásként. Bár nem tudom, hogy ez mennyire számít, fontos-e.
A kérdésem az lenne, hogy ha én bemegyek a Rébuszhoz, akkor ők ott bent megcsinálják nekem az adóbevallást?
Az e-bérlapomban ez van: „A személyi jövedelemadó bevallásához szükséges M30 bérösszesítő.” -> Ez tudom, hogy kell az adózáshoz, elvileg ha bemegyek a Rébuszhoz, ezt odaadják nekem. (Nem tudok nyomtatni, mert behalt a nyomtatóm.)
„A 2012. adóévre vonatkozó bevallási kötelezettség teljesítésének határidői:”
„2013. január 31. a 12M29 munkáltatói adómegállapítás elkészítéséhez a magánszemélyek nyilatkozatának megtétele a munkáltató felé” -> Ez mit jelent? A nyakamon van a dátum, de gőzöm sincs, hogy mit jelent, mit kéne csinálnom. Menjek be a Rébusz ügyfélszolgálatára, és ennyi? Adnak valami papírt, amit kitöltök?
„2013. február 15. a 1253NY nyilatkozat beküldése, melyben a magánszemély bejelenti, hogy adókötelezettsége teljesítésére az adóhatóság közreműködésével az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének helye nincs.” -> Ebből a papírból kettőt kaptam. Mind a kettőt vissza kell küldenem a mellékelt borítékban, vagy az egyiket megtarthatom? Az már leesett, hogy ha visszaküldöm ezt a papírt, akkor a NAV csinálja meg az adóbevallásomat. Ha megcsinálták, elküldik adategyeztetni (?), és ha mindent rendben találok, akkor semmit sem kell visszaküldenem, oké minden.
És még egy utolsó.
Van az az EGYSZA lap. „Rendelkező nyilatkozat a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról”. Ezt a lapot kitöltöm (A Noé állatotthonnak szeretném), és a 1253NY nyilatkozat mellé betehetem a borítékba?
Még annyi, hogy elektronikus úton módon én nem tudom kitölteni. A nyomtató halála miatt legfőképpen, és mert a gép nem engedi telepíteni a programot.
Előre is köszönöm a segítséget! Ez az első adóbevallásom, remélem megengedett, hogy hülye legyek hozzá. :)
A 1253NY-t töltsd ki az M30-as alapján. Amelyik sorban azon adat van, annak megfelelő sorba írd be az összeget a 1253NY-re.
Febr. 15-ig beadod, beküldöd a NAV-hoz. Az alapján ők megcsinálják a bevallásodat, és ugyanezeket az adatokat egy másik nyomtatványra átírva 2 példányban visszaküldik neked. Átnézed, ha oké, aláírod és az egyik példányt visszaküldöd nekik. És akkor kész.
Vagy: a 1253NY nyomtatvánnyal nem csinálsz semmit, keresel valakit, aki az M30 alapján kitölti neked a 1253-at, és május 20-ig azt küldöd be a NAV-nak. Ez még talán egyszerűbb eljárás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!