Az ajándékba adott házrész (1/4-ed) után mennyi az illeték kb?
A ház értékének 1/4-t alapul véve, az illetéktörvény szerint kiszámolva.
Viszont az ADOTT után nem fizetsz illetéket, hanem a KAPOTT után...
Az ajándékozás nem adóköteles. A visszterhes vagyonátruházás az, és az után az eladó Szja-t fizet.
De tényleg nem igazán értem a kérdésedet... Aki ajándékoz, az miért fizetne bármit is?
De próbáld már meg értelmesen megfogalmazni a kérdésedet!!
Eddig arról beszéltél, hogy az ajándékba ADOTT házrész után mit kell fizetni.
Most akkor az érdekel, hogy az ajándékba KAPOTT után kell-e?
Melyik fél fizetési kötelezettsége érdekel?
Ha nem mondod el rendesen, hogy mit akarsz megtudni, akkor lehetetlenség válaszolni!
Üdv, igazad van, sajnálom!
Ha jól tudom az után hogy adok valamit nem kell fizetnem, ha kapok valamit akkor az nekem ugye profit, emiatt kell adni a közösbe.
Én adnék így nekem elvileg nem kellene fizetni, de érdekel hogy neki mennyit kellene. Testvérem. Találtam valami kalkulátort, ott mivel nem egyenes ági, és nem házastárs, de nem vadidegen, 8%-ot írt, nemtudom hogy korrekt-e.
Na, értem. :)
Ha lakóingatlanról beszélünk, akkor - amennyiben a megajándékozott a testvér - az Itv. 12. § (1) bekezdés b; pontja alapján a megajándékozott által fizetendő illeték 18 millió forintig 8%, 35 millióig 10%, a felett pedig 16%.
Ezek az összeget természetesen az 1/1-ed tulajdonra értendőek, és 1/4-ed esetében arányosan kell venni őket, vagyis a ti esetetekben: 4,5 millió értékig van a 8%-os illeték, 8,75 millióig 10%, felette pedig 16%. (Az egy negyed rész értékét figyelembe véve)
Ingatlanra vonatkozó ügyletet egyébként csak jogi képviselővel lehet kötni, tehát az ügyvéd majd elmondja nektek, amit tudni érdemes, különösen arra vonatkozóan, hogy mi van akkor, ha a megajándékozott el kívánja adni az ingatlan, adózási szempontból.
Köszönöm.
Esetleg ha tudod és nem kell érte keresned, le tudod írni hogy mit jelent az amit a vevő fizet? Nem hallottam még róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!