Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kontírozás bizonylaton?

Kontírozás bizonylaton?

Figyelt kérdés

Kicsit elbizonytalanodtam. Ha bizonylaton kontírozok, akkor azt úgy kell, hogy ráírom hogy pl. T 815 - K 4541 vagy elég 815-4541, esetleg kell még rá valami?

Tudom, hülye kérdés, de jövőhéten vizsgázom és a stressztől már semmiben sem vagyok biztos... Még azt is elfelejtem, amit egyébként eddig tudtam. :S

2012. nov. 23. 10:57
 1/3 anonim ***** válasza:

Azért nem fog megártani, ha ráírod, hogy melyik számla Tartozik és melyik Követel:)

Ez a gyakorlat. Tehát T 815 - K 4541

Akkor kell rá még "valami", ha a bizonylat különböző főkönyvi számlára könyvelendőket tartalmaz. Tehát van benne alapanyag, és még valami más, ami nem az. Ezeket nem egy főkönyvi számlára könyveljük, tehát lebontva mellé "szokás" írni tételesen az összeget, és az ÁFA részét is külön.

Példa:

Számla ÁFA-s összege: 25.400,- Ft

Ebből alapanyag: 19.050,- Ft-nyi,

Más anyag 6.350,- Ft.

T 511. 15.000,- (alapanyag)

T 512. 5.000,- ("más anyag")

T 4662. 5.400,- (ÁFA)

K 454. 25.400,- (szállító)

2012. nov. 23. 12:38
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszi.

Az összeget is mellé írod?

Egyébként "mást" ráírni alatt arra gondoltam inkább, hogy dátumozni, szignózni vagy ilyesmi nem kell-e. :)

2012. nov. 23. 12:45
 3/3 anonim ***** válasza:

Az összeget akkor írom mellé, ha a számlán lévő tételek nem egy főkönyvi számlára könyvelődnek, egyébként nem. Nem biztos, hogy az, aki "beveri" a könyvelőprogramba, ért is a számvitelhez.

Én mást nem írok mellé, szignózni sem szoktam, mivel egyedül könyvelek, így csak én lehettem az, aki intézte a dolgokat. Viszont ott, ahol többen könyvelnek, szokás szignózni, és van, ahol a lekönyvelés dátumát is ráírják.

Egyik könyvvizsgálónk sem hiányolta ezeket eddig még.

2012. nov. 26. 06:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!