Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Igaz, hogy a TB-t ha magam...

Igaz, hogy a TB-t ha magam után szeretném elkezdeni fizetni, visszamenőleg kell?

Figyelt kérdés
Azt hallottam, hogy visszamenőleg miután megszűnt a jogviszony, ki kell fizetni...na most 2 éve nincs TB-m. De NEM IS VETTEM IGÉNYBE az itthoni orvosi ellátást...Szóval akkor mire fel kérnének el visszamenőleg kb 150.000 Ft-ot? Hol lehet megkérdezni? APEH központi telefonszáma folyamatosan foglalt...
2012. okt. 29. 20:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
65%

Jó, oké, nem ennyi. Megnézve a bérpapíromat :P

De a fizetés felét akkor is levonják minden marhaságra, mint nyugdíjjárulék (tudva, hogy állami nyugdíjam nekem már úgyse lesz), munkaerőpiaci járulék (na, ebből megy a munkanélküli segély 3 hónapig, hehe), természetbeli egészségbizt. járulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék, stb...

Azért e két utóbbi is jóval több, mint 6390 :P

És igen, van olyan is, akinek csak ez 70ezer.

És kb. ők finanszírozzák csórikám tüdőgyulladását.

Megnézném, ha nem lenne TB, akkor mikor menne az orvoshoz, mondanák neki, hogy "hohó várjál csak te itt baltával a fejedben, fizetted a havi 200ezer önkéntes egészségbiztosítást? nem? no, akkor 2 millió 300 ezer lesz, perkálj, vagy mehetsz ahova akarsz..."

6390... lol.

2012. okt. 29. 22:00
 12/15 anonim ***** válasza:
85%

Szép volt ez a hosszú monológ, érthető és világos!

A rendszer ettől függetlenül rohadt igazságtalan, mert a semmiből nem lehet fizetni. Ha lenne mindenkinek munkája vagy lehetősége, hogy dolgozzon akkor megértem, hogy behajtják, akkor is ha nem volt orvosnál. Így nem. A semmiből, nem lehet 6-7 ezer forintot per hó előteremteni, ha meg 2 év után elhelyezkedsz egy minimálbéres melóval, akkor egy 150 ezres tartozással kezdheted újból. Lényegében ellehetetlenít az állam, nemhogy nulláról, mínuszból indulsz.

Kérdésre válaszolva: FIZETNED KELL, ha más módon nem rendezett.

2012. nov. 1. 17:37
 13/15 anonim ***** válasza:

Igen, de ha tényleg rászoruló vagy (nincs se jövedelmed, se vagyon a neveden), akkor annyit kell csak tenned, hogy bemész a lakóhelyed szerinti önkormányzat szociális osztályára, és kérelmezed, hogy rászorultsági alapon vállalják át a TB fizetésedet. És, ha tényleg ilyen szegény vagy (ezt joguk van ellenőrizni, akár úgy, hogy kimennek, és megnézik), akkor minden további nélkül fizetik is utánad.

Összehasonlításul, én még ezzel a kedvezménnyel se élhettem az egyetem után, mert bár igaz, hogy se jövedelmem nem volt, se álláskeresési járadékra nem voltam jogosult munkaviszony híján (amiben benne lett volna a TB), de viszont volt kocsi meg ingatlan a nevemen, hogy esetleges öröklés esetén ezeken ne menjen a vita a másik örökössel.

Úgyhogy nekem nem járt semmi, hiába nem volt semmi bevételem, a számlákat meg addig is fizetni kellett. Ha nincsenek a szüleim, pillanatokon belül rátették volna a jelzálogot a házra, és elárverezték volna. De egyébként is, ha ők nincsenek, ott dögölhettem volna meg, ahol akarok, a kutyát se érdekelte volna, mert hiába nincs miből enni, papíron nem voltam rászoruló. Adjam el a házat és éljek abból, ez a válasz - mintha az szükség esetén 2 perc alatt menne, ugye :P

Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy közben tudtam, hogy ha - mondjuk - elvágnám valakinek a torkát, akkor lenne nekem is TB-m, az elítélteknek ugyanis fizeti ezt a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága :P

Na de hát ez a törvény, és ez van, akár tetszik, akár nem...

2012. nov. 4. 16:53
 14/15 anonim ***** válasza:

Egyébként az meg az érem másik oldala, hogy ha nem lenne annyi adócsaló munkaadó (és a bejelentés hiányát elfogadó munkavállaló) Magyarországon, akkor valószínűleg nem lenne ez.

De mivel ma már szinte nemzeti sport az, hogy dolgozik a jóbarát, csak éppen nem jelenti be a főnöke, vagy éppen a munkavállaló kéri azt, hogy ne jelentse be, és így tömegesen vannak, akik bár kapnak fizetést, de nem fizetnek TB-t (meg más adót se), ezért a jogalkotó egyszerűen azt VÉLELMEZI a törvényben, hogy akinek nincs munkaviszonya, az is dolgozik, csak feketén.

Na, hát ezt meg a pályakezdő munkanélküliek szívják meg, vagy az, akinél tényleg nem ez a helyzet...

2012. nov. 4. 17:06
 15/15 anonim válasza:
nálam is ugyan ez a probléma most csak nekem 2005 től nem volt fizetve ez úgy érzem több mint minusszal indulás lesz, kb úgy 1 évi minimálbéres fizetés lehet , tehát 1 évig kéne dolgoznom azért "ingyen" hogy kedves államunk állampolgára lehessek, semmi több (és ne halottja mert a halott embertől pénz nem lehet behajtani és dolgozni sem tud már) előre Magyarország! (és még ők csodálkoznak hogy minden fiatal el akarja hagyni az országot)
2014. jan. 14. 00:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!