Édesapám eladta a nagymamám házát 4. 000. 000 Ft-ért. Ezt az összeget nekem szeretné ajándékozni. Kell adót vagy illetéket fizetnem?
Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy neki nem kell adót fizetni, mert 2004 óta a nevén van a ház. De hogy tudom azt elérni, hogy nekem az a 4 millió tisztán megmaradjon, mert én is házat akarok belőle venni, és még így is kevél. Köszönöm.2012. okt. 16. 13:03
1/4 anonim válasza:
Én úgy tudom nem kell ajándékozás után illetéket fizetni.
2/4 A kérdező kommentje:
Igen, azt én is tudom, hogy az ajándékozás maga iletékmentes. Csak az lenne a kérdésem, hogy az a pénz nekem beleszámít-e az adóalapomba, tehát kell-e szja-t fizetnem utána. Mert az elég sok lenne.
2012. okt. 16. 13:17
3/4 anonim válasza:
Nem kell az adóalaphoz csapni, mert a személyi jövedelemadó törvény 1. számú mellékletének 7. Egyéb indokkal adómentes részénél szerepel, hogy a magánszemély által másik magánszemélynek ingyenesen juttatott vagyoni érték adómentes, kivéve a hálapénz.
Viszont ezt az ajándékozást az adóhivatalhoz be kell jelenteni 30 napon belül, még akkor is, ha illetékfizetési kötelezettség adott esetben nem lesz utána! Van rá külön formanyomtatvány is.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2012. okt. 17. 08:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!