Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Édesapám eladta a nagymamám...

Édesapám eladta a nagymamám házát 4. 000. 000 Ft-ért. Ezt az összeget nekem szeretné ajándékozni. Kell adót vagy illetéket fizetnem?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy neki nem kell adót fizetni, mert 2004 óta a nevén van a ház. De hogy tudom azt elérni, hogy nekem az a 4 millió tisztán megmaradjon, mert én is házat akarok belőle venni, és még így is kevél. Köszönöm.
2012. okt. 16. 13:03
 1/4 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom nem kell ajándékozás után illetéket fizetni.
2012. okt. 16. 13:04
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, azt én is tudom, hogy az ajándékozás maga iletékmentes. Csak az lenne a kérdésem, hogy az a pénz nekem beleszámít-e az adóalapomba, tehát kell-e szja-t fizetnem utána. Mert az elég sok lenne.
2012. okt. 16. 13:17
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem kell az adóalaphoz csapni, mert a személyi jövedelemadó törvény 1. számú mellékletének 7. Egyéb indokkal adómentes részénél szerepel, hogy a magánszemély által másik magánszemélynek ingyenesen juttatott vagyoni érték adómentes, kivéve a hálapénz.

Viszont ezt az ajándékozást az adóhivatalhoz be kell jelenteni 30 napon belül, még akkor is, ha illetékfizetési kötelezettség adott esetben nem lesz utána! Van rá külön formanyomtatvány is.

2012. okt. 17. 07:02
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2012. okt. 17. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!