Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nekem miért nem engednek...

Nekem miért nem engednek alapból az illetékből?

Figyelt kérdés

Egy haverom is nemrég vett házat, neki egyből elengedtek (a 60e ft-ból) 30 ezret. Én nemrég vettem lakást a feleségemmel, mindketten 35 év alattiak vagyunk, első lakásunk, és nekünk semmi ilyet nem írt az APEH, 290 ezret kellene fizetnünk. A lakás ára nem haladja meg a 8 millió ft-ot.

Akkor most nekünk miért nem engedtek???

2009. aug. 4. 19:12
 1/5 anonim ***** válasza:

Alapból szerintem senkinek nem engednek. Ehhez kérelmet kell írni, jó sok indokot felsorolni, hogy miért is nem tudjátok azt a sok pénzt kifizetni. Erre majd jön egy válaszlevél, benne egy nyomtatvány, amin szépen fel kell majd sorolnotok a bevételeiteket és kiadásaitokat és ezt visszaküldeni az APEH-nak. Majd erre ők küldenek egy válaszlevelet, amiben nagy valószínűséggel már mérsékelni fogják az illeték mértékét, illetve ha kéritek, akkor még részletfizetést is adhatnak. Elég rövid időn belül lezajlik ez a procedúra, csak leírni hosszú :-)

Tapasztalatból írom, nekünk is volt ilyen ügyünk.

2009. aug. 4. 20:06
 2/5 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom, szerintem igazad van (kérdező), mert ha 35 év alatti vagy, első lakásod (illetve nincs 25%-nál nagyobb tulajdonrészed más ingatlanban), és nem haladja meg az ingatlan értéke a 8 milliót, akkor engedmény jár az illetékből. Nekünk erre az ügyvéd felhívta a figyelmet amikor intéztük a lakás vételt, és így is szabta ki az APEH az ileték összegét... Amiről az első válaszoló beszél az már az, hogy utána lehet kérelmezni a részletfizetést vagy a fizetés halasztását az anyagi helyzetre hivatkozva, ekkor küldik az említett sok oldalas nyomtatványt de csak úgy nem lehet kérni az összeg mérsékelését... A fenti feltételeknek meg kell lenni, akkor viszont nem kell kérelmezni, hanem jár. Szerintem mindenképp kérdezzetek utána az APEH-nál, és kérdezzétek meg az ügyvédet akivel a lakásvételt bonyolítottátok.
2009. aug. 4. 23:11
 3/5 anonim ***** válasza:
Kedves második! Lehet "csak úgy" kérni az összeg mérséklését. Mi kértük, és kaptunk is, az eredetileg kirótt illeték felét elengedték, és kaptunk 12 havi részletfizetést. Mint említettem, saját tapasztalatból írtam, tehát legalább ezt ne kérdőjelezd meg!
2009. aug. 5. 08:34
 4/5 anonim ***** válasza:
Jesszus, első válaszoló,nehogy torkomnak urgorj egy késsel, én nem kérdőjeleztem meg semmit... Csak leírtam amit akkor nekünk mondtak és ahogy tájékoztattak bennünket. ÉS Te men "ne kérdőjelezd meg" hogy a fenti feltételek mellett jár a kedvezmény az illetékből alanyi jogon, mert jár... Tudod, a tapasztalatom... :)
2009. aug. 5. 10:44
 5/5 A kérdező kommentje:

Az ismerősömnek alapból járt, nem kérvényezett semmit!

Ennek utánajárok...

2009. aug. 5. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!