Ha tanulni szeretnék, de nincs pénzem, milyen pályázatokat és hol érdemes néznem?
de ha kisgyreekes vagy úgy tudom vannak pályázati lehetőségek sőt kedvezmények is a tansíjat illetően .... vagy én tudom rosszul ?
na nemtok konkrét pályázatot neked, csak egy hsasonló csajszi mondta ezt nekem aki kb ilyen helyzetben van
Diákhitel:
Törlesztési kötelezettsége szüneteltetését kérheti, aki:
terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES), GYED-re és GYES-re jogosult.
Bővebb info: [link]
De én úgy tudom, hogy eleve azok a félévek amikor már kiderül a terhesség mentesítenek a költségtérítés alól. Ezt a kiválasztott oktatási intézményben kellene megérdeklődnöd, hogy most jogosult vagy e még rá. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a felsőoktatási képzési költségekre adókedvezmény is jár, tehát egy részét visszakaphatnád.
Meg is találtam a vonatkozó részt.:
A felsőoktatási intézmények terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS), gyermekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási díj (GYED) vagy gyermeknevelési támogatás (GYNT) ellátásban részesülő hallgatóinak biztosított kedvezményekről a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló, 2007. augusztus 1-jétől hatályos, 2007. szeptember 12-én módosult 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 36. § (1) bekezdése rendelkezik a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) felhatalmazása alapján.
Ennek értelmében az, aki
1. 2006. december 31-e előtt költségtérítéses képzésben hallgatói jogviszonyt létesített (vagyis egy konkrét szakra, szakképzésre felvételt nyert és arra beiratkozott), valamint
2. e költségtérítéses képzése során a 2007. augusztus 1-jét megelőző valamelyik félév (oktatási időszak) első napján TGYÁS-ban, GYES-ben, GYED-ben vagy GYNT-ben részesült és ennek alapján már ténylegesen mentesült a költségtérítés megfizetése alól, továbbá
3. 2007. augusztus 1-jén szintén fennáll ez az állapot (azaz GYES-ben, GYED-ben, stb. való részesülése miatt költségtérítés-mentes) és
4. az aktuális, jelenlegi félév (oktatási időszak) első napján is GYES-ben, GYED-ben, stb. részesül,
az az adott költségtérítéses szakon, szakképzésben folytatott tanulmányai idején költségtérítés fizetésére nem kötelezhető.
Az előbbi pontokban megfogalmazott feltételek betartása mellett az a hallgató is jogosult a költségtérítés-mentességre, akinek a hallgatói jogviszonya az Ftv. 50. § (2)-es bekezdésében meghatározott esetek (pl. szülés) miatt a fent meghatározott időszak alatt (2006. december 31. és 2007. aug. 1. között bármikor) szünetelt és emiatt ténylegesen nem mentesült a költségtérítés megfizetése alól, ám amennyiben nem szünetelt volna a hallgatói jogviszonya a rendkívüli eseményre való hivatkozással, úgy egyébként mentesült volna.
Tehát amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek, úgy a kisgyermek után járó ellátásban részesülők 2007. augusztus 1-jét követően a jogszabály szerint nem jogosultak a "kismamáknak" járó költségtérítés-mentességre. [Megjegyezzük, hogy a már hivatkozott kormányrendelet 2007. szeptember 12-i módosulása miatt a 2007/2008-as tanév (oktatási időszak) első félévének (oktatási időszakának) letelte után a fenti 3. feltételt nem kell alkalmazni, mivel azt a kormányrendelet már nem tartalmazza.]
2007-től a felsőoktatásba való bejutás segítése és az államilag támogatott képzésekben a képzési hozzájárulás megfizetése alóli mentesülés váltja fel a "kismamák" költségtérítéses képzésének támogatását.
Hasznos lehet még:
Sok sikert!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!