Mi az a "Nettó pótlékszámítási lista"? 6 éve nem dolgozok, nem igényeltem munkanélküli segélyt sem. Nem értem miért tartozom az APEH-nak?
az nem TB, hanem egészségügyi ellátás. (nem kötekedésből írom)
Tb-t az fizet, aki dolgozik (az egészségügyi ellátáson további adókkal van terhelve)
Akkor tényleg nem tudom mit takar az egészségügyi ellátás ....
Azt is kellett volna fizessem? Nem értem.
aki nem dolgozik, és nem kap semmi segélyt, annak kell fizetnie az egészségügyi hozzájárulást, azaz ha bármi bajod van, mehetsz a dokihoz, és semmit sem kell fizetned.
A TB-nél nem biztosított vagy, hanem jogosult, azaz jár a táppénz stb.
röviden ennyi. De szerintem is azt buktad be, hogy nem fizettél e.üi hozzájárulást
*"A TB-nél biztosított vagy, azaz jár a táppénz stb. "
tehát a tb-nél biztosított vagy, na, már nagyon péntek van :)
Biztosítotti jogviszony/jogosultság
Kérdések és válaszok
1. Ki a biztosított és ki a jogosult?
Az egészségbiztosítás ellátásai kapcsán két körről kell említést tennünk, a biztosítottakról és a jogosultakról.
Biztosított az, aki munkaviszonyban áll, vagy vállalkozó és jövedelméből járulék fizetésére kötelezett.
Jogosult az, aki saját maga nem kötelezett járulékfizetésre, helyette a központi költségvetés teljesít járulékfizetést. Ide tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-ben, GYET-ben, ápolási díjban részesülők, nappali tagozaton tanulók, hallgatók, szociálisan rászorultak, kiskorúak, ha belföldi lakóhelyük van, illetve magyar állampolgár kiskorú esetében, az is, aki tartózkodási hellyel rendelkezik.
A biztosított és a jogosult közötti különbség lényege abban határozható meg, hogy amíg a biztosított jogosult az egészségbiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásaira (pl. táppénz, tgyás és gyed), addig a jogosult csak a természetbeni ellátások igénybevételére jogosult (pl. orvosi ellátás).
Akik nem biztosítottak és nem jogosultak az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek, amennyiben megszakítás nélkül legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkeznek a Magyar Köztársaság területén. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést az állami adóhatóság (Nemzeti Adó és Vámhivatal röviden: NAV) felé kell teljesíteni, melynek havi összege 2011. január 1-jétől 5.100,- Ft, 170,- Ft/nap.
Ha valaki nem biztosított és nem is jogosult, továbbá belföldinek nem minősül, vagy belföldiként egy évnél rövidebb ideje rendelkezik bejelentett lakóhellyel, megállapodást köthet a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervvel (továbbiakban: egészségbiztosítási szakigazgatási szerv) az egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevétele céljából. Ennek havi összege a minimálbér 50 százaléka, azaz 39.000,-Ft. Tanuló, hallgató és kiskorú esetében a minimálbér 30 százaléka, azaz 23.400,- Ft a fizetendő havi járulék összege.
Kapisgálom, habár eléggé hadilábon állok a hivatalos dolgokkal. Én havonta fizettem 6.390 Ft., jártam is orvoshoz gyakran, mert beteges vagyok, de nem fizettem minden hónapban.
Akkor most fizetnem kell még egészségügyi hozzájárulást is? A bemásolt szöveget még nem olvastam el mert sietek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!