2011-es adóbevallási igazolást honnan lehet kikérni?
A NAV keresi az adóbevallásodat, mert nem kapta meg azt kéri tőled.
A munkaadód NEM az adóbevallásodat adja Neked januárban, hanem a nála keresett összegről és az általa ez után a Te nevedre befizetett adóról ad egy elszámolást.
Ez (is) bekerül az adóbevallásodba a máshonnan (ha volt) szerzett jövedelemmel együtt, levonásra kerülhetnek különböző kedvezmények, így kerül kiszámításra az éves befizetendő adó.
A munkaadódnak kell ezt a papírt kiadni, annak átvételét aláírásoddal igazolod.
A NAVtól nem igazán kaphatsz semmit, nem tudja mennyit kerestél, legfeljebb a nevedre (adószámodra) befizetett összeget tudja megmondani menni volt az.
Ha a volt munkáltatód bejelentett mint alkalmazottat, akkor tud adni neked igazolást is a nála keresett összegről.
Ha feketén alkalmazott (=nem voltál bejelentve nála), akkor most hiába is vársz tőle bármit, nem fogsz kapni semmit.
Ez esetben nem is kell beadnod a NAV-hoz bevallást, de azt is tudnod kell, hogy ebben az esetben a járulékot sem fizette utánad.
Azt, hogy az adott évben (amelyikről az adóbevallásodnak kéne "szólni") mennyi jövedelmed volt tőle, azt egyedül ő tudja igazolni, tudniillik az adóelőleg levonást is minden hónapban ő csinálja és fizeti a Te adószámodra a NAVnak.
Erről tudhat a NAV. Ha tudod is az éves összjövedelmedet, abból számítható a fizetendő adó, de persze ebből levonandó amit évközben minden havi fizetésből előlegként levontak ésutaltak(?) a NAVnál lévő számládra".
Menj be a NAV-hoz (írj nekik ajánlva), mert a magyar törvények szerint a munkáltató KÖTELESSÉGE az éves elszámolást Neked kiadni.
Magát az éves bevallást azt Neked kell megcsinálni, de ehhez adatokat kell kapnod, többek között a munkáltatódtól.
Ezt senki más nem tudja Neked kiadni, nem lehet máshonnan megszerezni. Neki viszont kötelessége! Mint már utaltam rá, próbáld meg a NAV-ot "ráuszítani".
Nehogy már téged büntessenek (mert az jönne, hisz letelt a bevallási határidő), mert nem kaptad meg az adatokat.
Sokszor a munkáltatók nem pontosan vonják az adóelőleget, úgyhogy bármit is kapott utalásban a NAV, az nem biztos, hogy fedi az éves valóságot, azaz nem alkalmas a pontos adóbevallás elkészítésére.
"Kiderült, hogy a cég ahol legutóbb dolgoztam nem csináltatta meg az idei adóbevallásomat"
Nem, a cégnek nem kötelessége megcsinálni, az ő kötelessége az adatokat kiadni és még egyszer mondom, annak átvételét aláírásoddal igazolod. (de ő nem tud ilyet mutatni, mert nem adta át!)
Nyugi kedves kérdező! Hasonló cipőben járok én is. Csak én most várom a munkáltatómtól a papírt, mint kiderült, anélkül meg sem tudtam csinálni az adóbevallásomat..
Bocs az offért!
Köszönöm a válaszokat!
Szerencsére sikerült megkapnom a szükséges papírt és az adóbevallásom már úton van a NAV-hoz. Bár sajnos csak veszekedéssel és fenyegetőzéssel.
Az azért már pozitívum hogy úton van, örülök neki...
Régebben lehetett kérni a cégtől, hogy csinálja meg a bevallásodat, ha nem volt máshonnan jövedelmed, kötelessége volt, pár éve nem az.
Ez a cégkönyvelőknek jó, mert zsebpénzért ugyan, de megcsinálták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!