Mikor kell használni a 468-as számlát?
Most töltöttem le egy demo könyvelőszámlát. Írtam bele számlákat, és a 466-367 alapján összeállítja a bevallást. Akkor minden bevallásnál a 468-ra át kell vezetni a másik két áfa számlát? Vagy elég év végén?
Mit érdemes még tudni erről? Mit nem szabad elszámolni?
Azt tudom, hogy benzint, repit nem. Meg a telefonszámlára is megosztva. Kis cégeknél van még valami érdekes? Tudom-tudom, áfa törvény, de az vagy 100 oldal, és ilyenek vannak benne, hogy hatálya, meg alanya, meg ilyesmi, nagyjából ezzel tisztában vagyok. De hol van benne pl. leírva, hogy repire nem lehet áfát elszámolni?
A 468-as számlát (vagy alszámláját) akkor használjuk, ha a fizetendő ÁFA-t átutaltuk az adóhatóságnak. Ennek a számlának a tartozik oldalára fog kerülni a befizetés ténye. A 466-ra könyveljük az előzetesen felszámított ÁFA összegét, a 467-re (nem 367) pedig a fizetendő ÁFA összegét.
ÁFA törvény 124. §-a tartalmazza az adólevonási jog korlátozását. A repi konkrétan ennek a paragrafusnak a j) és k) pontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!