Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Unión belül ha külföldön...

Unión belül ha külföldön vásárolok ÁFA nélkül, el kell e számolnom költségképp?

Figyelt kérdés
Unión belül ha külföldön vásárolok, és kihasználva a lehetőségeket nem fizetem be az ÁFA-t, de nem számolom el költségképp, akkor terhel e valamilyen ÁFAfizetési kötlezettség? Természetesen nem adom el a terméket, saját használatra veszem! Az uniós országok közt van valamiféle ellenőrző rendszer vagy egyáltalán kommunikáció az ilyen esetekben? Ha jól gondolom, csak akkor kell itthon ÁFA-t fizetnem utána, ha eladom. A segítséget előre is köszönöm!
2012. aug. 14. 22:53
 1/9 anonim ***** válasza:
67%

Eléggé zavaros a kérdésed. Áfát, s annak megfelelő adót az fizeti, akinél a bevétel keletkezett.

Ha veszel kint Ausztriában banángörbítőt, aminek nettó ára 1, az értéktöbbletadóval együtt 1,3, akkor te azt 1,3 ért vetted meg. A 0,3-at az eladó fogja megfizetni Ausztriában.

Ha nem végfelhasználóként, hanem forgalmazóként vetted 1-ért, nem adod el, akkor nem fizetsz semmit. Ha eladod, akkor 1,27-ért adod el, s itthon befizeted a 0,27 áfát (így kell írni, ÁFA, ÁFA-t nem helyes).

2012. aug. 14. 23:04
 2/9 anonim ***** válasza:
39%
Van ellenőrző rendszer. Benne kell legyen mint a vevő, mint az eladó áfa bevallásában. Ha nincs, akkor bukta van!
2012. aug. 14. 23:32
 3/9 anonim ***** válasza:
47%

Második, te jobban érted a kérdést. Én nem.

Ha veszek Bécsben magamnak egy tévét, akkor azon kívül, hogy az eladónak kifizetem, mi mást kellene fizetnem semmit. Ha ötvenet veszek, akkor sem.

Kereskedőként, importőrként is merverstauerrel együtt veszem. Nem? Unión belül már nincs olyan, hogy azt visszaigényelhetem, amikor kihozom az országból.

2012. aug. 14. 23:37
 4/9 anonim ***** válasza:
87%
Ha magánemberként veszed, megfizeted mehrwertsteuerrel együtt, ezzel el van rendezve. Ha vállalkozóként veszed meg, igazolod hogy rendelkezel uniós adószámmal és kiviszed az országból 0%-os adóval állítja ki az eladó a számlát. Áfakötelezettséged otthon keletkezik.
2012. aug. 15. 00:05
 5/9 anonim ***** válasza:
38%

Itt egy leírás:

[link]

Egyébként szerintem fizetendő és levonható ÁFA is keletkezik egyszerre EU-n belüli, nettó áron történő beszerzéskor.

2012. aug. 15. 00:36
 6/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, tudom hogy kicsit érthetetlenül fogalmaztam, laikus vagyok témában!

Javítsatok ki légyszi ha tévedek!

Vásárolok kint közösségi adószámommal egy terméket, kiállítanak egy számlát 0% áfával, és én itthon amennyiben eladom a terméket, befizetem az eladásból származó 27% áfát.

Abban az esetben ha nem adom el, nem fizetem be, mert úgy is visszaigényelném! Mindenképp be kell vinni egy ilyen módon vásárolt terméket a könyvelésbe? Ugyebár itthon is azt számolok el amit akarok. Ez az országok közti ellenőrzőrendszer (VIES ha jól tudom) mennyire működik? A helyzetem egyébként pont fordított, csak nem akartam bonyolítani, mert Magyarországon vásárolok ÁFA nélkül a külföldi vállalkozásom közösségi adószámával. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

2012. aug. 15. 08:45
 7/9 anonim ***** válasza:
64%

Azt írod, hogy saját használatra veszed. Ebben az esetben-mivel a vállalkozás tevékenységével összefüggő költséget számolhatsz el-nyilván magánemberként veszed meg, nem kevered bele a vállalkozást. Az eladó így a saját országában érvényes áfa-t felszámolja neked.

Ha ennek ellenére megadod az eladónak a vállalkozás közösségi adószámát, adatait, úgy ő mentesen állítja ki a számlát és neked kell az áfa-t felszámítani, de le is vonhatod egyben, így áfa fizetési kötelezettséged nem keletkezik, de az áfa bevallásba be kell állítanod, valamint le kell adni összesítő nyilatkozatot is az adóhatóság felé, hogy milyen értékben és kitől vásároltál. Ezt a másik fél is megteszi a saját országában. Vagyis igen, be kell állítani a könyvelésbe.

2012. aug. 15. 11:18
 8/9 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat!

Egyébként ha korábban történt vásárlás ilyen módom, és ez a bejelentés a vásárló, vagyis részemről elmaradt, mennyi rá az esély hogy erre fény derül? Szúrópróbaszerűen ellenőriznek? Köszönöm!

2012. aug. 16. 11:27
 9/9 Zsolt7910 válasza:

Énis hasonló hibát követtem el.

Kérdezem a kérdezőt, hogy mi lett a tapasztalata az adott adóévben? Kiszúrták a hibát?

2018. jan. 27. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!