Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért kér az új munkahelyem...

Miért kér az új munkahelyem jövedelem igazolást?

Figyelt kérdés
Felmondtam a munkahelyemen,jelenleg felmondási időmet töltöm a cégnél! Az új munkahelyről telefonáltak,hogy még jövedelemigazolás is kellene nekik,de miért van rá szükségük?
2012. júl. 27. 15:17
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hát szerintem nem arra gondoltak, amire te.

Amikor kilépsz egy cégtől kell hogy kapj egy csomó, ún. kilépő papírt. Van köztük olyan, ami arról szól, hogy nincs tartozásod, nem kell vonni semmit sem a fizetésedből pluszban, van köztük olyan, ami a munkaügyi központnak kell, ha esetleg segélyre akarsz menni, van köztük olyan, ami igazolás arról, hogy mennyi "TB"-t fizettél be, stb. Ezek közt van egy papír, aminek az a neve, hogy igazolás a 2012-ben szerzett adóköteles jövedelmekről. Ezt szokták röviden jövedelemigazolásnak hívni. Ezen kívül meg kell, hogy kapd a "TB kiskönyvedet" is. Minden megkapott papírt le kell adnod az új munkahelyeden. Ezeket a papírokat az utolsó munkában töltött napodon a járó fizetéseddel együtt meg kell kapnod. Szerintem még nem kaptad meg, és az új munkahelyed ezt hiányolja.

Szükségük mert azért van rá, mert ha még dec 31-én is náluk dolgozol, akkor nekik olyan igazolást kell kiadniuk az szja bevallásodhoz, amely tartalmazza a 2012-ben megszerzett összes jövedelemedet, vagyis azokat a z összegeket is, amiket az előző munkahelyeden kerestél. Ezenkívül ezen szerepel még az esetlegesen igénybe vett családi kedvezmény számszerű összege is, amennyiben jár neked.

Ha nem adod le, az új munkahelyed nem fog tudni helyesen kiállított igazolást kiadni neked majd év végén.

Nem azért kérik tehát, mert télen azzal akarnak fűteni :)

2012. júl. 27. 16:05
 2/4 A kérdező kommentje:
Jah értem,nagyon köszönöm a válaszodat! De ennek hiányában az új szerződésemet sem tudják megcsinálni? Csak mert én arra lennék már kíváncsi!
2012. júl. 27. 16:13
 3/4 anonim ***** válasza:
A munkaviszony a szerződéssel jön létre, az abban megjelölt kezdőnappal. A szerződés megkötésének nem feltétele a kilépőpapírok léte, hiszen akkor az előző munkáltató akár ki is tudna tolni az őt elhagyó alkalmazottal. Tehát ezek hiányában a szerződés megköthető, de nem biztos, hogy a havi fizetés jól lesz számfejtve.
2012. júl. 30. 23:58
 4/4 anonim ***** válasza:

Azért kér, amit az előző leírt.

A jövedelemigazolás nélkül is lehet munkaszerződést kötni, de sok cég ragaszkodik hozzá, hogy meglegyen. Én is szoktam kérni a dolgozóktól, ha behozzák, behozzák, ha nem, nem lőhetem őket főbe. Akkor jelzem az általam kiállított jövedelemigazoláson, hogy az előző munkahelyek jövedelmei nem szerepelnek rajta. Az adókülönbözetet meg rendezik év végén az adóbevallásban. Ennyi.

2012. aug. 1. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!