Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Több kérdésem is lenne:...

Több kérdésem is lenne: adószámos magánszemély, áfakör, számlatömb kitöltése? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Nemrég váltottam ki adószámot magánszemélyként, hogy kézművesként árulhassak néha vásárokban.

Elmentem egy írószerbe, ahol kértem számlatömböt. Kétpéldányosat vettem.

Teljesen kezdő vagyok, most készülök az első vásáromba, de nem tudom, hogy mire kell figyelni a számlatömb kitöltésénél.

Először is az elején van egy rubrika: "A cég neve és a tömb megkezdésének időpontja". Én nem egyéni vállalkozó vagyok, és nincs cégem/cégnevem. Ebben az esetben mit írjak ide? A tömb megkezdésének időpontja az, amikor először töltök ki benne számlát gondolom...

Aztán: "A számlakibocsátó neve, irányítószáma, címe"-ez oké, de ugyanebben a rubrikában:"közösségi adószám" és "adószám"-mi az a közösségi adószám?

Mellette levő rubrika: ugyanez, csak a vevőé-most ez azt jelenti, hogy mindig meg kell kérdeznem a vevőtől a vásárban a nevét, címét, stb? És mért lenne a vevőnek adószáma???

Egy másik dolog, hogy vásároltam egy boltban, és kértem a vásárlásomról számlát, mire az eladó olyasmit mondott, hogy jelentkeztem-e már Áfakörbe? Mondtam, hogy nem (tudtommal), és erre mondta, hogy akkor mért kérek számlát.

Légyszi segítsen, aki ért ezekhez a dolgokhoz, mert a városi NAV-nál nem igazán akarnak segíteni (ők ezt nem tudják, ott a tájékoztató füzet, stb), az interneten pedig sajnos nem találok számomra/egy teljesen laikus számára érthető információt.

2012. júl. 8. 12:07
 1/4 anonim ***** válasza:

"Először is az elején van egy rubrika: "A cég neve és a tömb megkezdésének időpontja". Én nem egyéni vállalkozó vagyok, és nincs cégem/cégnevem. Ebben az esetben mit írjak ide?":

A saját neved.

"A tömb megkezdésének időpontja az, amikor először töltök ki benne számlát gondolom...":

Igen

"ugyanebben a rubrikában:"közösségi adószám" és "adószám"-mi az a közösségi adószám?"

Téged ez nem érint, az adószámod írd oda.

"Mellette levő rubrika: ugyanez, csak a vevőé-most ez azt jelenti, hogy mindig meg kell kérdeznem a vevőtől a vásárban a nevét, címét, stb?":

Ha számlát állítasz ki, akkor igen.

Ha nem kér számlát a vevő, akkor elég nyugtát adnod (ezt is a papírboltban/nyomtatványboltban veheted

"És mért lenne a vevőnek adószáma???"

Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Vannak ügyletek, amikor fel kell tüntetni a vevő adószámát is, de téged ez nem érint.

"Egy másik dolog, hogy vásároltam egy boltban, és kértem a vásárlásomról számlát, mire az eladó olyasmit mondott, hogy jelentkeztem-e már Áfakörbe? Mondtam, hogy nem (tudtommal), és erre mondta, hogy akkor mért kérek számlát."

A kiadásaikkal azok is a nevükre szóló számlával rendelkeznek, akik nem ÁFA körösek.

A bolti eladónak semmi köze ahhoz, hogy ÁFA körös vagy-e, vagy sem. Sőt még ahhoz sem, hogy el tudod-e számolni a számlát, vagy sem. Bármelyik vevő, ha kér számlát, az eladó köteles adni neki, nem firtathatja az okokat.

2012. júl. 8. 17:23
 2/4 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Ha Tőled bárki kér számlát, akkor köteles vagy kitölteni arra a névre, és címre, amit a vevő mond. Nem vagy köteles vizsgálni annak valóságtartalmát.

Ha nem kérnek számlát, akkor a vevőtől kapott összeg átvételét nyugtatömb kiállításával is "igazolhatod". Sőt - hogy egy ellenőrzés alkalmával ne büntessenek meg - kell is kiállítanod legalább nyugtát a kapott bevételről. Ha számlát kér a vevő, akkor számlát, de valamelyiket mindenféleképpen kell kiállítani. A nyugtán nem kell feltüntetni a vevő nevét és címét.

A kézműves tevékenységeddel kapcsolatban mindig az erre a tevékenységre kiváltott adószámodat tüntesd fel.

A számlatömb és/vagy a nyugtatömb egy példánya mindig nálad marad, az eredetit pedig át kell adni a vevőnek.

2012. júl. 9. 08:24
 3/4 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a választ mindkettőtöknek!
2012. júl. 9. 12:29
 4/4 anonim válasza:

Sziasztok! Újrakérdezmém a kérdező kérdéseit. :) Én most kezdenék bele egy olyanba, amihez számlát kel kiállítanom. Itt a már sok helyen létező, klaszikus "kiszabadulós" játékokról van szó. Van egy raktáram amit hai 5000 forintért bérlek. Van is benne elegendő "lom" hogy egy ilyen logikai pályát felépítsek. Szeretnék ebbe belekezdeni.

Először is: Számlát csak akkor kapok a raktárbérlésről, ha kérek. Kérjek? (gondolom kéne, hogy esetlegesen igazolni tudjam, jogilag az az én területem)

Másodszor: Semmit nem értek az egészhez. Az eredeti kérdező kérdéseire most, 2014-ben is ugyanezek a válaszok járnak?

Harmadszor: Ugyanezeket megkérdezném a hatóságtól (NAV, vagy akármi) is, írásban akár, hogy bizonyítékom legyen, mindent úg ycsinálok ahogy azt meghatározták. Hol tegyem ezt meg? (Elolvastam pár hivatalos dokumentumot erről, de mondanom se kell jóformán semmit nem értek belőle.)

Előre is köszönöm! :)

2014. okt. 31. 09:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!