Kínai import termék ÁFA-köteles, de nincs ÁFA-tartalma
- be kell fizetni?
Kinából importálsz akkor azt a közösségen belül valahol vámoltatnod kell, ha az Magyarország, akkor a vámhatóság kiveti az áfát és a vámot, neked csak termékdíjat kell befizetni és bevallani. Ha az unión belül máshol vámolsz, akkor adott tagországban kerül szabadforgalomba, és csak vámot fizetsz, majd önadozóként magyarországon le fel áfával vallod mint uniós beszerzést, és teszed az összesítő nyilatkozatra speciális kóddal, és irsz róla egy technikai számlát meg bizonylatot mert árumozgást elvileg számla kíséri. Könyvelődet kérdezd!
2012. jún. 24. 19:18
[link]
Kína nem tagja a Közösségnek, vagyis teljesen más szabályok vonatkoznak rá. Inkább beszélj a vámosokkal, minthogy valamit rosszul csinálj, és bírsággal egyebekkel sokkal többe kerül.
2012. jún. 24. 21:45
Kinából belép az áru az unióban általában Hannoverben (első válaszoló vagyok) könyvelő, mellesleg most hallgattam és vizsgáztam vámjogból tehát tudom mit beszélek. Ahogy belép az únióba és vámolják közösségi áru lesz belőle. a kérdés már csak az hogy Magyarországon vagy máshol (egyébként általában Hannoverben) és onnét már nem vámjogról hanem áfa jogról beszélünk a Héa irányelv szerint, ami ránk magyarokra is vonatkozik.....
2012. jún. 24. 22:38
Legjobb, ha a saját könyvelőddel beszélsz, az a biztos, ővele jobban át tudjátok a részleteket is beszélni. Megéri, mint itt, akárki, akármit mond, és az után menni.
2012. jún. 25. 07:46
Ahogy látod utolsó válaszadó elsőként az én válaszom vége is a könyvelő, ám könyvelőként se mindenki tudja, én tudom mert van ehhez is végzettségem. Alapesetben nem biztos hogy csipőből tudni fogja.... Én per pillanat is dolgozom ilyen cégekkel, úgyhogy ez az eljárásrend pillanatnyilag.
2012. jún. 25. 12:49
Az első válaszoló teljesen korrekten leírta, egyetértek vele könyvelőként én is könyvelek céget, aki unióban is és Magyarországon is vámol Kínából hozott árut. Kérdésem is lenne a válaszolóhoz, a Hea irányelv számát megtudná adni? Van most egy vitám egy pénzügyes revizorral, aki állítja, hogy egy koperi vámolásnál még nem lesz a áru uniós beszerzés, és a le-fel áfánál az alaphoz hozzá kell számolni a fuvardíjat is, mert az továbbra is importnak minősül. Ezzel ugye szöges ellentétben van a 12A60 nyomtatvány, amit szintén ki kell tölteni ezekről. Szóval nem akarja elismerni, hogy ez uniós beszerzés lesz a szabadforgalomba helyezés időpontjától. Elolvasnám azt a Hea irányelvet is, hátha van benne leírva valami, amivel meg tudnám győzni.
Előre is köszi.
2012. jún. 25. 14:32
A héa irányelv számát most nem tudom, de előkeresem. Azt kellene megnézni, hogy vámolásnál felfüggesztett vám alá van-e vonva, mert ha az akkor a megfizetett vám ellenére előfordulhat hogy nem kerül szabadforgalomba. A fuvardíj pedig az áru bekerülési értékének részét képezi (ez már számvitelből jön, és sajnos igaza van a pénzügyes revizornak , az is az áfa alapja lesz :( )
2012. jún. 25. 14:43
8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, hogy időt szakítottatok rám!
Megkérdeztem egy vámost és ő is azt mondta, hogy ők vetik ki rá az ÁFÁ-t, de a papírjuk alapján ezt visszaigényelhetem (remélem, tényleg így van). Tehát mindegy, hogy a termékben és a számlán van-e ÁFA-tartalom.
Köszi!
9/10 Plantron válasza:
# 8/8 Időpont 2012-06-26 08:15
Naprakész és élő topik, igen, látom... :P
Na de ha én ÁFA körön kívüli EV vagyok, akkor mit és hogyan igényeljek vissza? Vagy akkor simán buktam 27%-ot? :/
2015. aug. 10. 16:15
10/10 Gabriello7 válasza:
Bocs a kései válaszért, remélem már sikerült az import:) ha mégsem, itt elég sok infót találsz a maceráról: trend-store.hu
2017. máj. 16. 11:22
Kapcsolódó kérdések: