Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy működik ez az adóból...

Hogy működik ez az adóból való leírás?

Figyelt kérdés

Van egy vállalkozásom. A vállalkozáshoz szükséges eszközöket pl. üzemanyag, telefonszámla, irodabútor, számítógép, gépkocsi amortizáció, munkaruha (öltöny) stb. le lehet írni az adóból. Teszem azt, ha én lizingelek egy személyautót, mert nekem olyan a vállalkozásom hogy tömegközlekedéssel nem lehet kijutni a munkaterületre, a gépkocsi havi törlesztő részletét, leírhatnám-e az adóból. Persze céges autóként nyilvántartva, tudom ilyenkor van cégautóadó is.

Vagy

Ha én veszek egy repülőjegyet és külföldön foglalok szállodai szobát, ezt leírhatnám-e min üzleti út. Mivel ha külföldön is be akarom indítani a vállalkozást és ottani partnerekkel megyek ki tárgyalni 2 hétre, a magam és a tolmácsom úti és szállásköltségét leírhatnám-e.

2012. jún. 14. 14:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem adóból írhatod le, hanem költségként számolhatod el.

Nagyobb költség -> kevesebb nyereség -> kevesebb adó

2012. jún. 14. 15:00
 2/12 A kérdező kommentje:

Na jó és ennek hány százalékát térítik?

Ha jól értem, ezeket a számlákat küldöm be az APEH-nak és ennyivel kevesebb adót kell befizetnem?

2012. jún. 14. 15:06
 3/12 A kérdező kommentje:
Illetve az is érdekelne, hogy ezeket el lehet-e számolni költségként?
2012. jún. 14. 15:08
 4/12 tetro ***** válasza:
Az hogy mit tudsz elszámolni költségként attól függ milyen vállalkozásod van. A számvitel egy szakma, és ha legalapvetőbb dolgokkal sem vagy tisztában, akkor mindenképp keress meg inkább egy könyvelőt.
2012. jún. 14. 15:30
 5/12 anonim ***** válasza:

Te hány éves? (Már ne haragudj!)

Semmilyen számlát nem kell beküldeni az apehnak (ma már NAV). Adóbevallást kell beküldeni a NAVnak. Számláidat csak gyűjtögesd szépen otthon és ha jön egy adóellenőrzés majd bemutatod.

Ki térítene meg neked is mit? A NAV? A NAV a büdös életben nem fog neked megtéríteni semmi. Neked kell annyi bevételt termelned a vállalkozásoddal, hogy abból fedezni tudd az öltönyöd és a karib-tengeri utat. Ezeket mondom max költségként tudod majd elszámolni.

1miilió bevétel

900ezer költség

1milla-900ezer=100ezer nyereség. 100ezer után fizetsz adót.

Attól függ milyen a vállalkozásod és mi a költség. Ha kőműves vagy nem nagyon tudod a többszázezres öltönyöd elszámolni (de munkaruhát, bakancsot igen). Telefonköltséget sem lehet 100%ban költségként elszámolni. Ahány vállalkozás és költség annyi szabály.

2012. jún. 14. 15:37
 6/12 A kérdező kommentje:
Mindent a könyvelőm intéz, csak ő ezzel nem igazán van tisztában ezekkel a költségelszámolásokkal, ezért tettem fel a kérdést.
2012. jún. 14. 15:42
 7/12 tetro ***** válasza:
Akkor azonnal cserélj könyvelőt.
2012. jún. 14. 15:44
 8/12 anonim ***** válasza:

"Mindent a könyvelőm intéz, csak ő ezzel nem igazán van tisztában" :))

Akkor sok sikert a vállalkozásodhoz (és még többet a könyvelődhöz)!

2012. jún. 14. 15:45
 9/12 anonim ***** válasza:
Ha a könyvelőd nem ismeri a költségelszámolási lehetőségeket, szabályokat, akkor sürgősen rúgd ki, mert rossz könyvelő.
2012. jún. 15. 06:29
 10/12 A kérdező kommentje:
Na de, ilyesmiket mint pl. szgk törlesztőrészlete elszámolhatom költségként?
2012. jún. 15. 07:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!