Hogy működik ez az adóból való leírás?
Van egy vállalkozásom. A vállalkozáshoz szükséges eszközöket pl. üzemanyag, telefonszámla, irodabútor, számítógép, gépkocsi amortizáció, munkaruha (öltöny) stb. le lehet írni az adóból. Teszem azt, ha én lizingelek egy személyautót, mert nekem olyan a vállalkozásom hogy tömegközlekedéssel nem lehet kijutni a munkaterületre, a gépkocsi havi törlesztő részletét, leírhatnám-e az adóból. Persze céges autóként nyilvántartva, tudom ilyenkor van cégautóadó is.
Vagy
Ha én veszek egy repülőjegyet és külföldön foglalok szállodai szobát, ezt leírhatnám-e min üzleti út. Mivel ha külföldön is be akarom indítani a vállalkozást és ottani partnerekkel megyek ki tárgyalni 2 hétre, a magam és a tolmácsom úti és szállásköltségét leírhatnám-e.
Nem adóból írhatod le, hanem költségként számolhatod el.
Nagyobb költség -> kevesebb nyereség -> kevesebb adó
Na jó és ennek hány százalékát térítik?
Ha jól értem, ezeket a számlákat küldöm be az APEH-nak és ennyivel kevesebb adót kell befizetnem?
Te hány éves? (Már ne haragudj!)
Semmilyen számlát nem kell beküldeni az apehnak (ma már NAV). Adóbevallást kell beküldeni a NAVnak. Számláidat csak gyűjtögesd szépen otthon és ha jön egy adóellenőrzés majd bemutatod.
Ki térítene meg neked is mit? A NAV? A NAV a büdös életben nem fog neked megtéríteni semmi. Neked kell annyi bevételt termelned a vállalkozásoddal, hogy abból fedezni tudd az öltönyöd és a karib-tengeri utat. Ezeket mondom max költségként tudod majd elszámolni.
1miilió bevétel
900ezer költség
1milla-900ezer=100ezer nyereség. 100ezer után fizetsz adót.
Attól függ milyen a vállalkozásod és mi a költség. Ha kőműves vagy nem nagyon tudod a többszázezres öltönyöd elszámolni (de munkaruhát, bakancsot igen). Telefonköltséget sem lehet 100%ban költségként elszámolni. Ahány vállalkozás és költség annyi szabály.
"Mindent a könyvelőm intéz, csak ő ezzel nem igazán van tisztában" :))
Akkor sok sikert a vállalkozásodhoz (és még többet a könyvelődhöz)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!