Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Melyik sor a 1153-as nyomtatvá...

Kisokoskam kérdése:

Melyik sor a 1153-as nyomtatványon, ami, a 16-01 -es lap c, illetve d sorához szükséges?

Figyelt kérdés
2012. jún. 8. 19:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha nem önkéntes nyugdíjpénztár, vagy nyugdíj-előtakarékossági pénztár, vagy magánnyugdíjpénztár miatt önellenőrzöl, akkor a "c" oszlophoz a bevallás 54. sorát veted össze az önellenőrzött bevallás 54. sorával (adófizetési kötelezettség).

Ha ott az eredetinél 6 ezer szerepelt, most pedig csak 2 ezer, akkor a 16-01-es lap "c" oszlopába írsz - 4 ezret.

A "d" oszlophoz pedig a ténylegesen fizetendő adó összegeit veted össze az eredeti és az önellenőrzött között. 1153-C lap 69. és 70. sor.

Ha befizetendőd volt az eredetinél mondjuk 21 ezer, és most 23 ezer visszaigényelendőd van, akkor a 16-01-es lap "d" oszlopába beírod, hogy - 44 ezer, mert befizetted egyszer a 21 ezret (amit nem kellett volna), valamint igazából 23 ezer visszaigényelendőd lenne. Tehát jár Neked 44 ezer forint. Viszont ha nem fizetted volna be az eredeti bevallásnak megfelelő 21 ezret, mert a bevallás feladása után már egyből észrevetted, hogy nem is lett volna kötelezettséged, akkor csak a - 23 ezret írj a "d" oszlopba, mivel csak annyit vagy jogosult visszaigényelni.

Tehát a "c" oszlop a papírforma szerinti kötelezettség különbözetét hivatott rendezni, míg a "d" oszlop a "pénzügyi" kötelezettségváltozást (+ -).

2012. jún. 11. 09:08
 2/3 anonim válasza:

Én is épp ezzel küzdök:) Viszont én épp ellenkezőleg értelmeztem, mint az előző válaszadó. Ugyanis a kitöltési útmutatóban így szerepel: c oszlop (kötelezettség különbözete)"az eredetileg bevallott kötelezettség és a helyesbített kötelezettség különbségét". Ez nélam azt jelenti (bár nem vagyok jogász), hogy az első bevallásom mínusz a második bevallásom. A d viszont nagyon nem egyértelmű, de szerintem az az összeg, amire változott az Szja-m, tehát az új befizetendő, vagy visszaigényelhető összeg.

Ha valaki ért hozzá, kérem jelezzen vissza, hogy tényleg így van-e!!

2012. jún. 16. 14:30
 3/3 anonim ***** válasza:

Az előző válaszoló én vagyok. Ez a pótlap arra szolgál, hogy a magánszemély adófolyószámláján tudja lekönyvelni a különböző kötelezettségeket. Mivel nekem sem volt egyértelmű, ezért beszéltem az apehosokkal, és megkérdeztem tőlük, hogy egy adózónak miért kell könyvelői végzettség ahhoz, hogy ezt ki tudja tölteni. Ők erősítettek meg abban, hogy ez azért kell, hogy a folyószámlán le tudják könyvelni. Tehát folyószámla könyvelési szemléletben kell gondolkodni. Én aszerint tettem meg. És a folyószámlán csak így áll helyre az egyenleg. Erre szolgál az első oszlop, a második pedig az tényleges pénzügyi mozgást hivatott rendezni.

Bár még így sem nagyon értem, hogy ezt miért egy hozzá nem értő adózónak kell megfejtenie. Csinálnák meg hivatalból ők a két bevallás alapján, mi közöm van nekem ahhoz, hogy az adóhatóság milyen szisztémával könyveli az adózók folyószámláját.

2012. jún. 18. 07:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!