Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Immateriális javaknál főleg...

Immateriális javaknál főleg vagyoni értékű jogoknál, a törvény szerint van valami megkötés, hogy hány ébv alatt kell leírni?

Figyelt kérdés
Szoval mondjuk egy szoftvert lehet 20 év alatt leírni? Vagy van valami megkötés, hogy ilyen hosszú idő alatt nem lehet? Azt tudom hogy alapítás átsz. kísérleti fejlesztés az kevesebb mint 5 év... de ehhez nem találok semmi instrukciót. Vagy rossz helyen keresem.
2012. jún. 4. 16:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A szoftver szellemi termék.

Sem a szellemi terméknél sem a vagyoni értékű jogoknál nincs korlátozás, pont náluk nincs. Szóval ha akarod leírhatod. De minek akarod 20 év alatt leírni a szoftvert nem sok az egy kicsit?

2012. jún. 4. 23:19
 2/11 anonim ***** válasza:

Amikor még a Sztv. szerinti kötött volt, akkor ez 6 év volt. Az is rengeteg idő, ha azt vesszük, hogy a műszaki-technikai haladás milyen ütemű a mai világban. Sokszor megjelenik egy termék a piacon, és alig telik el fél év, már itt a fejlettebb, többet tudó, vagy olcsóbban, egyszerűbben dolgozó újabb termék.

A 20 év valóban irreálisan hosszúnak tűnik.

2012. jún. 5. 08:23
 3/11 A kérdező kommentje:
Hát ez egyik tantárgyamnál van. Könyvvizsgálat... és kicsit furcsálltam, hogy megkötés nincs, de akkor miért számít hibának(mert a tanár ezt nekünk hibának írta be, hogy rossz a besorolás). Soknak sok ez tény, de elviekben azért akkor nem lenne hiba. Másik meg lehet vagyoni értékű jog, ha nem magát a szoftvert veszi meg a cég, hanem a használatának jogát, lásd : SAP.
2012. jún. 5. 08:43
 4/11 A kérdező kommentje:
Mármint na... a tanár szerint hiba, viszont nézegettem a törvényt mit ír, és tényleg nem ír semmi olyat, hogy ne lehetne annyi idő alatt leírni.
2012. jún. 5. 09:25
 5/11 anonim ***** válasza:

2-es vagyok!

Tudod ez az, amikor ettől kezdve akár a tanár, akár az apeh ellenőr hibának vél olyat, amit ő hibának akar minősíteni.

(Itt max. annyiról lehet szó, hogy ma már nem életszerű egy ilyen dolgot 20 évig nyilvántartani). De attól ez még szerintem sem lehet hiba. De hát ez van.

2012. jún. 5. 09:47
 6/11 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

ez szerintem se hiba! le lehet írni, támassza alá a tanár hogy nem lehet, te alá tudod hogy le lehet, ő nem tudja hogy nem:D

csak hát 20 év egy szoftverre sok, de ettől függetlenül elméletileg lehetséges csak hát ugye minek, túl hosszú az idő és ahogy írták a techikai fejlődés miatt 20 év az sok, de ha elméleti síkon vagyunk akkor akár 20-30-40 év alatt is leírhatod, nincs korlátozás, de persze ez irreális, nem fordul elő, de példaként elméleti síkon simán lehet

2012. jún. 5. 14:28
 7/11 A kérdező kommentje:
Egyetlen dolog miatt lehet szerintem az hogy hiba. Hogy nem biztosít megbízható és valós képet. Mivel nem használunk annyi ideig egy szoftvert, ezért nem valós. De mindenesetre érdekes a dolog.
2012. jún. 5. 21:59
 8/11 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

ez igaz. Viszont mégsincs korlátozás...

a legfontosabb hogy megbízható és valós képet nyújts. elvileg akkor hiba, de mégsem az. Jogos 20 év alatt leírni, de jogos amit a tanár mond....de én biztos nem 20 év alatt írnám le...

2012. jún. 5. 22:39
 9/11 anonim ***** válasza:

2.vagyok.

Ha az értékét elosztod 3 évre, és az idő alatt számolod el költségként, akkor azokban az években arányosan terheled a költségeidet.

Ha a költségkénti elszámolást 20 évvel indítod, de 3 év múlva selejtezed (mert újat veszel), akkor a 3.-ik évben irreálisan magas összeg kerül selejtezés címén a költségek közé, míg az előtte levő 2 évben irreálisan alacsony összeg volt elszámolva.

2012. jún. 6. 07:23
 10/11 anonim ***** válasza:

1 vagyok, a max idő 15 év ezért hiba, tehát a max idő is meg van adva....

uppsz:D

2012. jún. 8. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!