Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Jelnleg itthon vagyok a...

Jelnleg itthon vagyok a kisfiammal gyeden, ami 2009. szept.16-án jár le, akkor lesz a kisfiam két éves. Második gyermekemet 2009. október közepére várom. Jelenleg a maximális gyed összegét kapom. Mennyi juttattás jár számomra a második gyermek után?

Figyelt kérdés
2009. jún. 30. 09:59
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

(Én is októberre vagyok kiírva a 2.-kal:) )

Ugyanannyit fogsz kapni. Mivel az előző naptári évben nem volt "rendes" jövedelmed, csak a gyed, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30-ad része lesz egy napra az átlagjövedelmed, ami 70%-a a gyed, amivel pedig a max. gyed jön ki. Ha kevesebbet kapnál a korábbi jövedelmed alapján, akkor azt kapnád, de mivel írtad, hogy max. gyedes vagy most, így a másodikkal is a max-ot fogod kapni.

2009. jún. 30. 10:14
 2/9 anonim ***** válasza:
Sztem a minimálbér kétszerese után fogsz kapni, ha van munkaviszonyod. Ugyanannyi akkor lenne a gyed, mint előzőleg, ha a kicsi 2. szülinapja előtt születik a tesó.
2009. jún. 30. 12:39
 3/9 anonim ***** válasza:

Kedves második!

Számolj egy kicsit, légy szíves.

A minimálbér kétszerese utáni gyed egyenlő a max. gyed-del :) A minimálbér idén 71500 Ft. Ennek a kétszerese 143000 Ft. Ennek a 70%-a 100100 Ft, ami a max. gyed.

2009. jún. 30. 12:46
 4/9 anonim ***** válasza:
Tényleg! Ez jó hír. :) Akkor a "veszteség" az előző babázás időszakának juttatásához képest csak a tgyás időszakán merül fel, mert ott is csak ekkora összeget kap majd max míg előzőleg ennek nem volt plafonja?
2009. jún. 30. 12:59
 5/9 anonim ***** válasza:

Pontosan!

Mivel ez lesz az ellátás alapja, ezért a tgyás is annyi lesz a második babával, mint a max. gyed.

2009. jún. 30. 13:38
 6/9 anonim ***** válasza:
:O) kettest kaptam matek érettségin...lehet, hogy nem véletlen :)) köszi :))
2009. jún. 30. 13:39
 7/9 anonim ***** válasza:
:D
2009. júl. 1. 08:38
 8/9 A kérdező kommentje:
És mi van akkor, ha visszamennék arra egy hónapra dolgozni, mert van rá lehetőségem, vagy ki is vehetném a szabimat. Ekkor mehet a férjem gyesre, ő is dolgozik?
2009. júl. 1. 13:04
 9/9 anonim ***** válasza:

Hú, nem teljesen értem a kérdésed, de megpróbálom :)

A második gyed-ed összegén semmiképp nem változtat, ha visszamész a két manó között, csak annyi lesz a különbség, hogy arra az egy hónapra (már ha lesz egy hónap) rendes pénzt kapsz. De ha nem veszed igénybe, akkor majd a második baba után amikor visszamész dolgozni, akkor kell kivenned, vagyis elveszni nem fog.

Több dolgot is tehetsz:

1.) Visszamész egy hónapra dolgozni, ami annyit jelent, hogy az első babázás ideje alatt felhalmozott szabit elkezded kivenni (ez kötelező, nincs mérlegelési lehetőség, hogy ténylegesen dolgozol vagy a szabikat veszed ki), de emellett te igényeld meg a gyest, ugyanis a gyes mellett lehet dolgozni. Anyagilag ezzel jársz a legjobban.

2.) Megigényled a gyest és otthon maradsz (ez jár a legkevesebb pénzzel).

3.) Megigényled a tgyást a második babával, ennek az összege ugyanannyi lesz, mint a mostani gyed-ed, mert a minimálbér 2x-eséből számítják. Ekkor nem igényelheted meg a gyes-t, mert egyszerre két ellátást nem kaphat a család. Ezért nincs értelme variálni azzal, hogy a férjed menjen gyes-re.

Az 1. és 2. variációnál arra kell majd figyelned, hogy amikor megszületik a manó, akkor le kell mondani a gyest.

2009. júl. 2. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!