2003-ban örököltem egy házat, de ezt idén lebontottuk. Ha telekként kerül eladásra, akkor levonható -e a bontás költsége a kerítés készítés és a tereprendezés az adóalapból?
A kerítés építése az biztosan levonható. Bár erősen kérdéses, hogy a tulajdoni lapon lévő eredeti bejegyzés szerinti ingatlan más módon eladható-e. Szerintem nem, hanem előtte a tulajdoni lapon lévő bejegyzést is módosítani kell, hiszen a vevő egyébként egy házas ingatlant venne - ami pedig nem fedi a valóságot.
Öt évvel a vásárlás után évi 10-10%-kal lehet csökkenteni az adót. Tehát 2012-2003: 9 év : -5 = 4, tehát az eladáskori ár minusz a tényleges költségek 60%-a után kell adózni.
Illetve az adózás szempontjából a lakás céljára szolgáló ingatlanok más kategóriába esnek. Az üres telek pedig nem lakás céljára szolgáló ingatlan.
Valószínüleg sokkal jobb lett volna, legalaábbis a fő elemeket tekintve az épületet fennthagyni.
Köszönöm a segítséget.
Igen, mivel hivatalosan telek így a 15 év 2012-től kezdődik és ráad az is még 100%os adózás 5évig.
Most várom még az állásfoglalást a NAV-tól.
Nem érkezett még a NAV-tól válasz ? Engem is érdekelne.
( magán ember vagyok, tehát nem ezzel foglalkozom.. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!