2011-ben passzív táppénzen voltam egy hónapot. Erre 58.314 Ft járt nekem (adóalap kieg. -el ez: 74. 054 Ft). A volt munkáltatóm levont ebből 11.849-et ADÓELŐLEG-ként!?
Az adójóváírás összege a bérjövedelem 16%-a, de maximum jogosultsági hónaponként 12100 Ft.
Az, hogy ők mit számoltak lényegtelen, mert neked kell kiszámolni, hogy pontosan mennyi jár.
Ha csak a fenti jövedelem volt, akkor valóban 11849 Ft adójóváírás jár, amivel a fizetendő adó kinullázódik, és a levont 11849 Ft visszajár.
Ha más jövedelmeid is voltak, akkor nyilván bonyolódik a helyzet. Legcélszerűbb a kitöltőprogrammal megcsinálni, mivel az a jogosultsági hónapok és a jövedelem alapján magától kiszámolja.
OK, azt csinálom, most írogatom be az adatokat a kitöltő programba.
Mindenesetre ezen kívül 5 a jogosultsági hónapok száma, amire a kifizetők összesen 30.909 Ft adójóváírást írtak. Ugyanakkor a számított adó 43.391 lenne. Viszont erre az egy hónapra nem írt semmit a volt munkáltató, de beírta, hogy 1 hónap jóváírásra vagyok jogosult, a 11.849-et pedig befizette az Apeh-nek (ezzel együtt pedig 6 hónapra vagyok jogosult).
Apeh-től letöltött 1153-as nyomtatványt behívtam a nyomtatvány kitöltőjükbe. Szóval a cégpapíron is az volt, hogy a passzív táppénz bérjellegű juttatás (és gondolom már kitolásként inkább befizették adóba, mint egyszerűen jóváírták volna). A számított adóra az összes bérjövedelmemből 43.391-at írt ki a kalkulátor, majd miután beírtam a jogosultsági hónapokat(1+4+1): 6, egyből kiírta, hogy 43.391-re vagyok jogosult.
Viszont ténylegesen levontak tőlem adóba ezt a 11.849-et és egy másik helyen 634-et (=12.483), mert egyik helyen 634-el (ahol csak 1 hónapot voltam) meghaladta a 12.100-at. Miután az 55. sorba beírtam a teljes összeget, a 70. sorban megjelent, hogy "visszaigényelhető adó": 12.483!
Remélem a NAV kalkulátora jól írta ki, de az egész is összhangba van azzal, amiket írtatok (egyszerűen ez a passzív táppénzes dolog zavart meg [lehet a volt munkahely tudta jól, hogy befizette mint adót?], mert találtam régebbi hsz-eket a neten 2008/9-ből, ahol azon vitatkoztak, hogy a passzív táppénzre jár-e az adójóváírás vagy sem, frissebb értekezéseket meg nem találtam:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!