Ki szeretném venni a tőkét (hozammal együtt) az önkéntes nyugdíjpénztárból. Segítene valaki kiszámolni, hogy kb. mire számítsak? Mennyi adót vonnak le majd?
Sajnos nem vagyok biztos benne, várjuk meg a többiek válaszát is, de úgy tudom, hogy a hozamot kamat nélkül ki lehet venni 10 év után, míg a tőke részt az SZJA-nak megfelelően
azaz 610e*0,16=97600Ft-ot le fognak az összegből vonni kifizetéskor.
Előző vagyok, azt írják itt, hogy 27%-os egészségügyi hozzájárulás befizetése szükséges még, azaz 610*0,27=164700Ft
Így összesen kb. a felét azaz 345eFt-ot kapsz kézhez. Ez az összeg viszont lehet csak az éves bevallásban fizetendő, szóval jövő májusban, addig használhatod.
Az adó mértéke attól is függ, mióta vagy tag.
Minimum 10 éves tagsági jogviszony után kérheted a teljes összeg kifizetését, de az adómentes rész ezután évenként 10 százalékkal emelkedik, és a 20. évet követően válik adómentessé. Tehát ha pl. 12 éve már tag vagy, akkor a teljes összeg 20%-a adómentes, a többi után adózni kell.
Eho: a kifizetés negyedévét követő hónap 12. napjáig kell a NAV-nak megfizetni.
A többi nagyjából úgy, ahogy az előző írta, szóval minimum kb a felét kellene megkapd ( más kérdés, hogy a kifizetésig hogyan változik a befektetésed értéke)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!