Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 15 évesen lehet adózni kereset...

15 évesen lehet adózni kereset után?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 30. 16:40
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy a 7-e valotlan. Akkor elviekben en is tudok. Ceget alapitani ilyen esetben kell?
2012. ápr. 30. 18:01
 12/21 anonim ***** válasza:

7-es vagyok, nem azt írtam, hogy nem kell, de ilyen korban szerintem a szülőknek/gyámnak is van hozzá valamilyen köze. Ha rosszul tudom, mutassatok egy jogszabályt.

Céget alapítani 15 évesen, azt megint kérdéses.

2012. ápr. 30. 18:27
 13/21 A kérdező kommentje:
Céget alapítani szerintem nem lehet, csak azért kérdeztem, hogy meddig mehetek el, hogy ne kelljen cég.
2012. ápr. 30. 18:31
 14/21 anonim ***** válasza:

Céget alapítani nem lehet, az adózáshoz viszont nem kell cég.

Kedves 7., és 12-es Válaszoló! Nagyon rosszul gondolod, mindenki a saját keresete után adózik.

Az összes adójogszabályt megnézheted, ott van, hogy kik az adóalanyok, sehol sem a szülő, gyám, vagy hasonló szerepel a definícióban.

2012. ápr. 30. 18:53
 15/21 A kérdező kommentje:
Akkor biztos, hogy én is tudok adózni, és ez teljesen szabályos?
2012. ápr. 30. 18:55
 16/21 anonim ***** válasza:

Igen, és adóbevallást is kell csinálnod persze.

Az egyébként megint más kérdés, hogy 15 évesen egyáltalán milyen tevékenységet végezhetsz, de ez megint egy más kérdés. Pl. a Munka törvénykönyvében is le van írva, hogy hány éves kortól miket lehet csinálni, meg más szabályok is vannak erre. Amit viszont csinálhatsz, azután nyilvánvalóan adózhatsz, sőt, kötelező is.

Ha pl. elmész statisztálni egy filmbe, akkor a nettódat fogják a kezedbe nyomni megbízási szerződés alapján, azt is szerepeltetned kell az adóbevallásodban.

A húgom egyszer 15 évesen szórólapot osztogatott egy napig, kapott pár ezer forintot, azt is be kellett írnia, mert olyan jogcímen kapta.

A legjobb amúgy, ha erről beszélsz egy könyvelővel, mert a konkrét bevételedet is meg kell mindenképpen vizsgálni.

Ha még csak terveid vannak, valami "vállalkozással" kapcsolatosan (nyilván nem jogi értelemben vett vállalkozásról beszélek), akkor erről meg egy ügyvéddel lenne érdemes beszélni.

2012. ápr. 30. 18:58
 17/21 A kérdező kommentje:

Ügyvéddel nem szeretnénk egyezkedni.

Aki ért az ilyenekhez attól megkérdezném:

Eladni (akár szellemi terméket) lehet 15 évesen?

2012. ápr. 30. 19:04
 18/21 anonim ***** válasza:

Adózás szempontjából mindegy, hogy valaki hány éves. Ha adóköteles jövedelmet szerzett a tárgyévben, akkor az után adófizetési kötelezettség is van. No meg év végén adóvbevallási kötelezettség is.

Van egy-két kivétel, ezeket az SZJA törvény külön "felsorolja".

A nagykorúakkal szemben annyi a lényegi különbség, hogy az adóbevallásodat a törvényes képviselő (szülő, gyám) írja alá helyetted.

2012. máj. 2. 06:45
 19/21 anonim ***** válasza:

"A nagykorúakkal szemben"

- mármint a KISkorúakkal szemben :), de igen, pontosan így van, ahogy írja az előttem szóló!

2012. máj. 2. 10:14
 20/21 anonim válasza:

Az komoly!

Elmész szórócédulákat osztani, kapsz jóformán havi 40ezer forintot, annak a negyedét leadózod, a maradékot meg a könyvelőre költöd:D

2012. máj. 8. 22:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!