Az alább leírt közmű tartozást kinek kell befizetni?
A közműtartozás azt terheli, akinek a nevére a számlák szólnak. Lehetséges olyan, hogy a közműszolgáltatóval leszerződött személy, és mellette lehetséges megjelölni olyat, hogy a közműdíjat fizető személy.
Tehát a nagymamám tulajdonában lévő házba bevitetem a TV-kábelt, de én fizetem helyette a havi díjakat. A nagymama a szerződő (mivel az Ő tulajdona a ház, tehát csak Ő rendelkezhet felette ilyen szinte is), és a háza a szolgáltatás igénybevételének helye, de a szerződésben meg van jelölve, hogy én, az unoka fizetem a közműdíjat helyette (és lehet, hogy teljesen máshol lakom). Akkor rajtam fogják behajtani az elmaradást is.
Ha külön nincs feltüntetve ez, akkor a szerződő fél a közműdíj megfizetésére kötelezett is.
A fenti esetben a megbízott személy lesz az.
A vevőnek nem lehet hátránya, hiszen nem Ő halmozta fel a tartozást. Ha nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy egy hátralékos lakást megvegyen, akkor a szerződésbe ez le kell rendezni, úgy, hogy az eladó nyilatkozik arról, hogy az ingatlan per-, igény-, és tehermentes, harmadik félnek nincs rajta követelése. Így hiába vagy Te már az új tulajdonos, rajtad nem hajthatják be. Akkor a szolgáltató bírósági útra viszi a dolgot, és egyéb módon hajtja be a megbízotton a tartozást.
Viszont, ha a tartozást már ráterhelték az ingatlanra, akkor azt eladni úgysem tudják, csak ha rendezték azt.
Olyanban is meg lehet állapodni az adásvételi szerződésben, hogy a tartozás összegével csökken a vételár, és Te rendezed helyettük azt.
Ezt az ügyvéddel át kell beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!