Mi a teendő ha mindkét fél igényelte a családi kedvezményt? Az egyik visszafizeti és pótlékot is fizet?
após semmiképp nem "nyelhette volna be", ha igénybe veszi akkor ki kellett volna fizetnie a férjednek.
vagy most ő fizesse vissz amit levont
Egy kedvezményt év közben a munkáltató vagy kifizető szerv csak úgy vehet figyelembe az adóelőlegek levonásánál, hogy azt a dolgozó írásban kéri (adónyilatkozat). Ha ez megvan, akkor a dolgozó a felelős, ha nincs akkor a munkáltató (ebben az esetben a különadót sem kell megfizetni). A különadó:
Ha az év végi adóbevallásnál kiderül, hogy jogosulatlanul, vagy helytelenül megtett adónyilatkozat miatt az adózónak 10 ezer forintot meghaladó fizetendő adókülönbözete keletkezik, akkor a törvény szerint még a különbözet után 12 %-os különadót is kell fizetnie. Ennek bevallására szolgál a 1153-as bevallás 68. sora.
Mivel 2011-ben még volt adójóváírás, ezért kezdjetek el számolgatni, és ha lehet, úgy kihozni a családi kedvezmény megosztását, hogy az adójóváírást is figyelembe véve ne legyen egyikötőknél sem 10 ezer forintot meghaladó befizetendő adókülönbözet. Így a kedvezményeket is igénybe veszitek, különadófizetés sem keletkezik, csak egy kicsit átrendeződik a pénzügyi vonal a két adózó között (férj, feleség). Bruttó bérek ismerete nélkül nem tudom megmondani, hogy működne-e ez a dolog.
2012. évben is nagyon figyelni kell ezekre, mert itt már nem lesz adójóváírás, amely adott esetben "kihúzhat" a pácból.
anyós nem igényelheti.
és ha anélkülfizették a férjednek az adóelőleget, akkor ezt az összeget a férjednek kellett volna megkapnia, nem vághatja az após zsebre.
Idgen tudom
én a munkáltatómnak tavaly is most idén is elküldtem leigazoltattam apóssal
2011. évben a minimálbér nem 108 ezer forint volt, hanem 78 ezer/ vagy a garancált bérnimimum: 94 ezer.
Az adójóváírás sem oldja meg teljesen a problémát, maximum a "büntetőkamatot" mérsékli valamelyest.
Ha a Te bruttó béred havonta 140 ezer volt, akkor az 2.133.600 adóalapot jelent. Ha mind a 12 hónapra jogosult vagy adójóváírásra, akkor a családi kedvezményből "csak" 1.226.100 Ft-ot kell ahhoz igénybe venned, hogy az adójóváírást is figyelembe véve 0,- Ft-ra jöjjön ki az adófizetési kötelezettséged év végén. Az 1.500.000,- forintos éves családi kedvezmény fennmaradó részét oszd meg a férjeddel, és a 273.900 Ft-ot Ő vegye figyelembe a bevallásnál. Így mérsékelni tudnátok az adókülönbözetet és kevesebb lesz rá a tévesen adott nyilatkozat miatti különbözeti bírság is.
Ha a bruttó bér mégsem ennyi, akkor más számokkal kell számolni! Nem mindegy.
Egyébként, ha nem családon belüli dologról lenne szó, és a férjednek nincs egy, a munkáltató által leigazolt példánya abból, hogy Ő milyen nyilatkozatot adott le a családi kedvezményhez, akkor a munkáltatót terheli teljes egészében a felelősség azért, ha nem a nyilatkozatnak megfelelően vonta le év közben az adóelőlegeket. Tehát, ha a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy a dolgozó részéről van nála aláírt nyilatkozat, akkor is ugyanaz a szitu. Itt az a kellemetlen, hogy anyósról, apósról beszélünk, és így a férjed kénytelen lenyelni ezt a békát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!