Jogos-e az illeték kiszabása?
szia. először is milyen lizing? operatív vagy pénzügyi? bár gondolom pénzügyi lízing, de jó lenne tudni hogy nyilt vagy zárt végű, mert nem mindiegy, ugyanis egyiknél biztos a tulajdonszerzés másiknál pedig csak egy lehetséges vásárlásról van szó. Mindenesetre ha tulajdonszerzésről van szó, akkor teljessen jogos, hogy illetéket kell fizetni:
"(2) Az eladó viseli az átadással és az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcsolatos költségeket.
(3) A szerződéskötési költségek, a tulajdonátruházási illeték, továbbá az átvétel és a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költségei a vevőt terhelik."
Szóval nyugi mert teljessen szabályos, viszont a banknál lehetne próblémázni mert:
"Az eladó köteles a vevőt a dolog lényeges tulajdonságairól és a dologgal kapcsolatos fontos követelményekről, különösen a dologra vonatkozó esetleges jogokról és a dologgal kapcsolatos terhekről tájékoztatni. Köteles továbbá az ilyen körülményekre, illetőleg jogokra és terhekre vonatkozó okiratokat a vevőnek átadni." és ezek szerint téged nem tájékoztattak teljeskörűen.....
viszont ha csak bérletről van szó vagy esetleges tulajdonszerzésről akkor nem hinném hogy kell az illeték, de ez nyilván a szerződésen rajta van hogy milyen lízing, így látatlanban pedig feltételezem hogy tulajdonszerződéről van szó
Szia!
Először is köszönöm a kommented.
Zárt végű lizingszerződés. És biztos tulajdonszerződésről van szó. Az utolsó lizingdíjat 20év múlva fizetem ki.
Igen, itt a bank is hibázott, mivel azt mondták nekem, hogy nem lesz semmilyen költségem, majd csak 20év múlva ha nevemre kerül a ház, akkor kell illetéket fizetnem nekem.
így már teljes a kép.
kicsit össze voltam zavarva nem volt minden egyértelmű.
Tulajdonképpen ezt a lízinget úgy képzeld el mint egy bérletet, azzal a nagy különbséggel hogy a futamidő végén tiéd lesz a ház. Egészen addig amíg te fizeted a lízingdíjat, addig nem kell illetéket fizetned, mert jelenleg a ház még nem a tied, lízingeled/bérled de nem a tied, gondolj arra hogy ha te egyszerűen abbagyanád a lizing fizetését kirakhatnának, saját tulajdonból ezt nem tehetik meg, vagyis nem a tulajdonod még a ház csak az lesz, éppen ezért nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni csak akkor ha majd az utolsó lízingdíjat is kifizeted, ha az illetéket kifizetnéd a ház a te nevedre kerülne, ami nem jó, mert később nagy gondod lehet belőle.
kell fizetned vagyonátruházási illetéket leghamarabb(20 év múlva) a lízing végén, de most nem.
Amit tehetsz írj egy e-mailt a NAV-nak(APEH neve már nav)azért e-mailt mert jó ha van valami nyoma, tudod a szó elszáll az írás megmarad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!