Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen illetékeket, és adókat...

Milyen illetékeket, és adókat kell fizetni az alábbi esetben?

Figyelt kérdés
Van egy lakásunk mely jelenleg az édesapám nevén van. Ebből szeretnénk 2 lakást csinálni. Egyet az én nevemre, egyet pedig a kisfiam nevére. Hogy lenne a legérdemesebb ezt megoldani , érdemes e előtte ajándékozást csinálni a nevemre és én adnám el a lakást, vagy apám nevén maradjon és ő adja el, csak ebben az esetben ugy tudom ha nem vesz ő a nevére 1 éven belül lakást akkor neki adóznia kell utána. Milyen illetétek jöhetnek szóba ezekben az esetekben? Hogy érné meg jobban? Hogy jönnénk ki ebből a legolcsóbban?
2009. jún. 5. 11:22
 1/3 A kérdező kommentje:
Ja a lakásunk 5 évnél régebbi jóval.
2009. jún. 5. 11:25
 2/3 anonim ***** válasza:
Ha édesapád eladja a házat/lakást és 5 évnél régebben vette/örökölte, akkor nem kell utána adózni, se illetéket fizetni függetlenül attól, hogy mit csinál a pénzzel. Na most ha a pénzt nektek adja akkor az ajándékozás és 10% ajándékozási illetéket kell fizetni utána, aztán ha ti ebből vesztek lakást akkor az után is kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ami 4 millióig 2% afölött pedig 6%. A bankbetét ajándékozása illetékmentes, tehát ha így adja át apukád a pénz akkor ezt a részét megúszhatjátok, de lakásvásárlás után mindig kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
2009. jún. 5. 13:42
 3/3 A kérdező kommentje:
értem , és ha első lakás lenne nekem is és a fiamnak is? Arra hogy számolnak illetéket? van kedvezmény? És akkor hogy érné meg jobban, ha ő adná el és venne egyet pl a nevére és a másikat a fiaméra?
2009. jún. 5. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!